Blamerende Arsenal-statistieken: 'Dit is gewoon niet zo'n goed team'

Reacties

Arsenal blameerde zich zondag door in eigen huis met 0-1 te verliezen van Burnley. Captain Pierre-Emerick Aubameyang maakte voor het eerst in zijn carrière een eigen goal en daarmee dompelde hij zijn ploeg onbedoeld nog dieper in een crisis.

Blamerende Arsenal-statistieken: 'Dit is gewoon niet zo'n goed team'
© Pro Shots
Arsenal
Arsenal
0 - 1
Burnley
Burnley

Vertrouwen tanken en na vier duels zonder zege weer eens winnen in de Premier League. Dat was de bedoeling van Arsenal in het thuisduel met Burnley. De ploeg van Erik Pieters had immers pas één keer gewonnen dit seizoen en leek op papier de ideale tegenstander voor The Gunners om de matige competitievorm om te keren. In plaats daarvan volgde een volgende blamage.

Na thuisnederlagen tegen Leicester City (0-1), Aston Villa (0-3) en Wolverhampton Wanderers (1-2) betekende de nederlaag tegen Burnley de vierde thuisnederlaag op rij in de Premier League. De laatste keer dat Arsenal dat overkwam was in 1959, ruim zestig jaar geleden. En ook het aantal goals dat Arsenal dit seizoen maakte (tien) is geen aantal dat past bij en club die om de Europese tickets mee zou willen spelen. Alleen Burnley (zes), West Bromwich Albion (negen) en hekkensluiter Sheffield United (vijf) maakten nóg minder goals. Sinds het seizoen 1981/82 (toen acht goals) maakte Arsenal nooit meer zo weinig goals in de eerste twaalf competitiewedstrijden.

Waar het gebrek aan doelpunten door komt? Aan het enorme gebrek aan kansen voor Arsenal. Zelfs Sheffield United, dat dus laatste staat in de Premier League creëerde dit seizoen meer opgelegde doelkansen (vijftien) dan Arsenal (dertien). Statistieken die tot het schaamrood op de kaken zorgden bij Arsenal. Niet in de laatste plaats omdat het Emirates Stadium inmiddels weer deels gevuld is met supporters.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Rood
De druk op coach Mikel Arteta neemt daardoor logischerwijs toe. De Spanjaard zag echter een duidelijke oorzaak voor de nederlaag. Granit Xhaka kreeg namelijk een rode kaart door Dwight McNeil bij de keel te grijpen. Het was alweer de zesde rode kaart voor Arsenal sinds Arteta's aanstelling in december 2019. De Arsenal-coach spaarde zijn speler bepaald niet na afloop.

'We waren de bovenliggende partij vanaf de aftrap tot aan het moment van de rode kaart. We hebben zelf de wedstrijd weggegooid. Hij heeft een duidelijke fout gemaakt en die fout kost ons de wedstrijd. We wisten dat we deze wedstrijd moesten winnen, maar met tien man werd dat een stuk lastiger. Je geeft daarmee de tegenstander een kans. Ik denk dat dit onacceptabel is. De spelers willen laten zien wat ze kunnen en willen vechten voor de club, maar Granit is daarbij over een grens gegaan', zei Arteta bij Sky Sports.

Desondanks zag Arteta ook hoe Arsenal een applaus kreeg van het publiek: 'Deze situatie doet ook de spelers veel pijn en ik denk dat de fans zo reageerden omdat ze zagen dat de spelers er alles aan hebben gedaan. Het is voor alles en iedereen bij de club een vervelende situatie. Maar zoals ik al zei: we hebben de tegenstander zelf de kans geboden en die hebben zij gepakt.'

Analytici
Bij de analytici was er begrip voor de situatie van Arteta in deze ongekende Arsenal-crisis. Graeme Souness nam het op voor de manager: 'De spelers hebben Arteta laten zitten. Deze spelers zijn gewoon niet goed genoeg voor Arsenal. Ze zijn echt mijlenver verwijderd van het niveau dat bij Arsenal hoort. Dit is gewoon niet zo'n goed team. Bernd Leno, Kieran Tierney en Aubameyang: dat zijn drie goede spelers. En verder?'

Alan Smith heeft ook begrip voor de situatie van Arteta. 'Hij heeft zelf ook fouten gemaakt, maar als coach ben je zo goed als je spelers. Het verlengen van het contract van David Luiz, het aantrekken van Willian, iemand als Cedric Soares. Ze halen allemaal oude spelers. Ik kan me echt niet herinneren wanneer Arsenal er zó slecht voor stond. Arteta moet iets doen. Hij heeft vertrouwen gehouden in Xhaka, wat al een verrassing was, maar nu heeft hij dat vertrouwen ook nog eens geschaad. Er zijn enorm veel problemen bij Arsenal en er zullen spelers zijn die Arteta als schuldige aanwijzen. Hij kan alleen maar hopen dat hij de tijd krijgt om de dingen alsnog naar zijn hand te zetten.'

Premier League

Stand Premier League 2020/2021

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
Crystal Palace
38
12
8
18
41-66
-25
44
15
Southampton
38
12
7
19
47-68
-21
43
16
Brighton & Hove Albion
38
9
14
15
40-46
-6
41
17
Burnley
38
10
9
19
33-55
-22
39
18
Fulham
38
5
13
20
27-53
-26
28
19
West Bromwich Albion
38
5
11
22
35-76
-41
26
20
Sheffield United
38
7
2
29
20-63
-43
23
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.