Wedstrijd van de Week: PSV vol onder druk in gevreesde Kuip

Reacties

In de rubriek Wedstrijd van de Week behandelt de redactie van Voetbal International elke Eredivisie-speelronde één duel op zeer uitgebreide wijze. Perspraatjes, audio-items, een video-item en een live video op Facebook.

Wedstrijd van de Week: PSV vol onder druk in gevreesde Kuip

Voor speelronde 25 is de keuze gevallen op Feyenoord - PSV, de absolute kraker van het weekend. Feyenoord staat drie dagen voor de cruciale bekerwedstrijd tegen Willem II en doet in de Eredivisie niet meer mee om de titel, maar zal de topper tegen PSV niet willen verliezen. Bovendien staan de Eindhovenaren zwaar onder druk. De voorsprong op nummer twee Ajax is geslonken tot vijf punten en bovendien is Feyenoord in De Kuip een ware angstgegner voor PSV. Dat bleek op 31 januari ook weer in het KNVB-bekertoernooi, toen de Rotterdammers met 2-0 te sterk waren voor de opponent uit Eindhoven.

Feyenoord is als regerend landskampioen behoorlijk door de mand gevallen dit seizoen. Er werd ruim 25 miljoen euro geïnvesteerd in de selectie, maar de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst staat op de teleurstellende vierde plaats en heeft twintig punten minder dan koploper PSV. Alleen het winnen van de beker kan het seizoen nog enigszins glans geven en juist in dat toernooi staat woensdag de halve finale tegen Willem II op het programma, waardoor de topper tegen PSV op een ongelukkig moment komt voor Feyenoord.

Gastón Pereiro groeide eerder dit seizoen uit tot matchwinner tijdens het competitieduel in Eindhoven.
Gastón Pereiro groeide eerder dit seizoen uit tot matchwinner tijdens het competitieduel in Eindhoven.

PSV ligt al het hele jaar onder vuur vanwege het spel dat de ploeg van trainer Phillip Cocu speelt. Het sprankelt bepaald niet in Eindhoven, maar toch is er een voorsprong van vijf punten op nummer twee Ajax. Die voorsprong bedroeg zelfs zeven punten, tot PSV in speelronde 24 twee punten liet liggen tegen SC Heerenveen (2-2). Sterspeler Hirving Lozano kreeg bovendien een rode kaart in die wedstrijd en ontbreekt daarom in De Kuip.

Feyenoord moet het tegen PSV doen zonder Jeremiah St. Juste, die de rest van het seizoen aan de kant staat, en de nog altijd geblesseerde Sam Larsson. Bilal Basaçikoglu zit zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Ridgeciano Haps is op de weg terug van een oogblessure, maar voor hem lijkt de wedstrijd nog te vroeg te komen. Nicolai Jørgensen, Robin van Persie en Sofyan Amrabat hadden last van kleine blessures, maar zijn wel inzetbaar.

Bij PSV lijken Luuk de Jong en Marco van Ginkel op tijd fit voor de kraker in De Kuip. De twee dragende krachten trainden deze week wegens fysieke ongemakken apart van de groep, maar maakten vrijdag hun rentree op de groepstraining. Als een reactie op de training van zaterdag uitblijft, is het duo volgens Cocu inzetbaar.

Eerder dit seizoen won PSV in het eigen Philips Stadion met 1-0 van Feyenoord door een vroeg doelpunt van Gastón Pereiro. Feyenoord speelde ruim een helft met tien man na een tweede gele kaart voor Steven Berghuis.

De Eredivisie-ontmoeting van eerder dit seizoen in Eindhoven.

Perspraatjes

Giovanni van Bronckhorst: 'Dit is de week van de waarheid met zondag de topper tegen PSV en woensdag Willem II in de halve finale van de beker. Ja, dan komt er wel spanning bij kijken en uiteindelijk hebben we dat wel nodig ook, die spanning. Ik verwacht dat het zondag weer een interessante wedstrijd zal zijn. Wij willen stijgen op de ranglijst en alleen al daarom moeten we winnen, los nog van de prestige die op het spel staat. Wij zullen goed moeten kijken welke spelers we waar en wanneer opstellen, tegen PSV of Willem II. Beide duels zijn belangrijk.'

Phillip Cocu: 'Vorig jaar vond ik dat mijn ploeg echt onder de indruk was van het stadion, de mensen en de sfeer. Dat zag ik eerder dit jaar, in het bekertoernooi, al minder. Op diezelfde wijze moeten we de wedstrijd zondag ingaan. Het helpt dat veel spelers al een aantal van dit soort duels gespeeld heeft. We moeten bezig zijn met de aspecten waar we zelf invloed op hebben. Dat is ons eigen spel, het team, elkaar. Geen dingen van buitenaf. Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is dat niet zo.'

Historische ontmoeting

Op 7 mei 1995 speelde Feyenoord ook een thuiswedstrijd tegen PSV. Opmerkelijk aan die wedstrijd was dat de Rotterdammers min of meer in hetzelfde schuitje zaten als nu. De titel was uit beeld en alleen het winnen van de beker kon het seizoen nog glans geven. Feyenoord had Ajax (kwartfinale) en SC Heerenveen (halve finale) al uitgeschakeld en zou het op 25 mei opnemen tegen FC Volendam in de finale.

De topper tegen PSV was dan ook niet meer dan een tussendoortje voor Feyenoord richting de bekerfinale. Het werd een wedstrijd die voor een flinke portie zelfvertrouwen zorgde bij de Rotterdammers, met dank aan József Kiprich. De Hongaarse spits viel in de vijftigste minuut in en plaatste zich direct achter een strafschop, waardoor zijn eerste balcontact de 2-2 opleverde voor Feyenoord. Twintig minuten later maakte Kiprich ook de winnende 3-2.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door doelpunten van Ronaldo en Peter Hoekstra stond PSV bij rust nog op een 1-2 voorsprong. Mike Obiku had Feyenoord op voorsprong gezet en mocht een paar weken later opnieuw juichen toen hij de winnende maakte in de bekerfinale tegen FC Volendam, die door Feyenoord met 2-1 gewonnen werd.

Opstelling Feyenoord: De Goey; Maas, Van Gobbel, Schuiteman, Heus; Trustfull, Bosz, Witschge; Taument (75. Cairo), Obiku, Glaucio (50. Kiprich).

Opstelling PSV: Menzo; Prommayon, Valckx, Faber, Van Mol; Hoekstra, Wouters, Numan, Zenden (58. Van der Leegte); Nilis, Ronaldo.

Onderlinge verhoudingen

Feyenoord en PSV namen het in competitieverband al 61 keer tegen elkaar op in De Kuip. Liefst dertig keer hielden de Rotterdammers de punten in eigen huis, elf keer nam PSV een overwinning mee terug naar Eindhoven. Feyenoord maakte 101 doelpunten in die wedstrijden, tegenover 75 treffers voor PSV.

Vermoedelijke opstellingen:

Feyenoord: Jones; Nieuwkoop, Van Beek, Van der Heijden, Malacia; El Ahmadi, Toornstra, Vilhena; Berghuis, Jørgensen, Boëtius.

PSV: Zoet; Arias, Schwaab, Isimat-Mirin, Brenet; Van Ginkel, Hendrix, Ramselaar; Mauro Júnior, De Jong, Bergwijn.

Laatste tien edities:


Laatste 10 ontmoetingen:

DatumUitslagDoelpuntenmakers
26-2-20172-1Feyenoord: Toornstra, Zoet (e.d.). PSV: Pereiro
17-1-20160-2PSV: Moreno, Narsingh
22-3-20152-1Feyenoord: Achahbar (2x). PSV: Depay
1-12-20133-1Feyenoord: Boëtius, Pellè (2x). PSV: Maher
24-2-20132-1Feyenoord: Schaken, Pellè. PSV: Lens
4-12-20112-0Feyenoord: Cissé, Schaken
24-4-20113-1Feyenoord: Wijnaldum (2x), Castaignos. PSV: Toivonen
20-9-20091-3Feyenoord: Slory. PSV: Koevermans (2x), Bakkal
15-2-20091-0Feyenoord: Fer
12-1-20080-1PSV: Bakkal

De Kuip laatste jaren spookhuis voor PSV.
Bekijk de hoogtepunten van afgelopen edities.

Stelling: Als PSV niet wint in De Kuip, pakt Ajax de titel.

Laat jouw reactie op de stelling achter in de comments.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.