Wat moeten Curaçao en Suriname doen om het WK te bereiken?

Reacties

Zowel Curaçao als Suriname is deze week flitsend van start gegaan in de WK-kwalificatie. Beide landen kunnen dankzij de versoepelde regelgeving van de FIFA putten uit een groter reservoir aan spelers dan voorheen. Maar wat moeten beide teams doen om Qatar te bereiken?

Wat moeten Curaçao en Suriname doen om het WK te bereiken?
© Pro Shots

Vooropgesteld: de route van Curaçao en Suriname is veel minder overzichtelijk dan die van de Europese landen. In de UEFA-zone zijn ook veel meer tickets te verdienen dan in de CONCACAF, de Noord- en Midden-Amerikaanse regio waarin de teams van Dean Gorré en Guus Hiddink hun startbewijs moeten afdwingen: dertien om drie/vier. Dat laatste heeft te maken met een intercontinentale play-off, maar daarover later meer.

We zitten nu in de eerste ronde, waarin dertig landen uitkomen. De vijf hoogst geplaatste CONCACAF-landen - op basis van de FIFA-ranking van juli 2020 - mogen deze fase overslaan. Dat geldt voor Honduras, de Verenigde Staten, Costa Rica, Mexico en Jamaica, allemaal landen die er ooit bij waren op een mondiale eindronde.

De dertig teams zijn onderverdeeld in zes groepen van vijf landen, die tussen maart en juni een halve competitie spelen: dat wil zeggen dat ploegen elkaar slechts eenmaal treffen. Alleen de groepswinnaars kwalificeren zich voor de tweede fase: puntenverlies kan met andere woorden al snel grote consequenties hebben voor Curaçao en Suriname.

WK Kwalificatie Concacaf

Stand 1ste Ronde Groep B WK Kwalificatie Concacaf 2022 Qatar

Noord- en Centraal-Amerika

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Canada
4
4
0
0
27-1
+26
12
2
Suriname
4
3
0
1
15-4
+11
9
3
Bermuda
4
1
1
2
7-12
-5
4
4
Aruba
4
1
0
3
3-19
-16
3
5
Kaaimaneilanden
4
0
1
3
2-18
-16
1
* Actueel tot en met 28 mrt. 2024
WK Kwalificatie Concacaf

Stand 1ste Ronde Groep C WK Kwalificatie Concacaf 2022 Qatar

Noord- en Centraal-Amerika

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Curaçao
4
3
1
0
15-1
+14
10
2
Guatemala
4
3
1
0
14-0
+14
10
3
Cuba
4
2
0
2
7-3
+4
6
4
St. Vincent & Grenadines
4
1
0
3
3-16
-13
3
5
Britse Maagdeneilanden
4
0
0
4
0-19
-19
0
* Actueel tot en met 28 mrt. 2024

Deze zes groepswinnaars duelleren in juni (heenduel en return) in de tweede ronde om drie tickets voor de derde fase, waarin eindelijk de 'Grote Vijf' zullen aansluiten. Er is al 'voorgeloot' voor ronde twee: mocht Suriname zijn groep winnen, dan stuit het op Haïti, Nicaragua, Belize, Saint Lucia of de Turks- en Caicoseilanden. Curaçao stuit bij poulewinst op de Dominicaanse Republiek, Panama, Anguilla, Barbados of Dominica.

Acht landen zetten vervolgens de beslissende sprint richting Qatar in en dat gebeurt in een megapoule waarin ze elkaar twee keer treffen. De topdrie kwalificeert zich rechtstreeks voor de eindronde in Qatar, de nummer vier moet zich opmaken voor een intercontinentale play-off met een land uit een andere zone: het is nog onduidelijk tegen welk land de CONCACAF-afgevaardigde moet aantreden. Pas in juni 2022 wordt deze barrage afgewerkt, vijf maanden voor de openingswedstrijd van het WK.

Curaçao en Suriname zullen minimaal twintig wedstrijden moeten afwerken om Qatar te halen. Allebei gaven ze nog nooit acte de presence op een mondiale eindronde, in tegenstelling tot landen als El Salvador, Panama, Haïti en Trinidad & Tobago.

Gerelateerde artikelen
Meer Curaçao
Meer over Curaçao
Meer Suriname
Meer over Suriname
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.