Wat de play-off voor het WK betekent voor Oekraïne

Reacties

Oekraïne speelt woensdagavond zijn eerste officiële interland sinds november 2021 en er staat meteen veel op het spel voor het door oorlog verscheurde land. Het is aan de internationals om een moment van geluk te creëren in barre tijden.

Wat de play-off voor het WK betekent voor Oekraïne
© Imago
Oekraïne
Oekraïne
0 - 0
Schotland
Schotland

Door de Russische invasie in Oekraïne verliepen de WK-play-offs wat anders, maar de laatste Europese deelnemer aan het mondiale eindtoernooi in Qatar zal deze maand toch echt bekend worden. Op verzoek van Oekraïne overigens. Er werd gesproken over het schenken van een WK-ticket aan Oekraïne, maar de trotse Oostblokkers willen strijden voor een plek op het WK.

En dus wordt woensdag op Hampden Park - onder leiding van Danny Makkelie - de wedstrijd tegen Schotland afgewerkt, de winnaar van de halve finale speelt op 5 juni in en tegen Wales om een ticket voor het eindtoernooi in Qatar. Richting het duel met Schotland wordt duidelijk wat dit betekent voor Oekraïne. Vanwege een krijgswet mochten mannen tussen de 18 en 60 jaar Oekraïne niet verlaten, voor voetballers werd een uitzondering gemaakt. Zij moeten de Oekraïners voorzien van blijdschap in moeilijke tijden.

Taras Stepanenko, speler van Shakhtar Donetsk, koos niet voor een vertrek uit Oekraïne en speelde zodoende geen enkele wedstrijd in 2022. De middenvelder zag zijn geboorteplaats Velyka Novosilka platgebombardeerd worden en krijgt regelmatig brieven van soldaten. 'Ze vragen maar om één ding: dat we het WK-ticket winnen.'

In gesprek met Sky Sports vertelt journalist Volodymyr Zverov een treffende anekdote, die veel zegt over de wedstrijd van woensdag en het belang ervan. 'Als je je wilt voorstellen wat deze wedstrijd voor Oekraïne betekent, denk dan terug aan het begin van de invasie. Onze bondscoach wilde zich aansluiten bij het leger, een geweer oppakken en het land verdedigen. Hij sloot aan in de rij bij het registratiekantoor en kreeg te horen: "We kunnen het wel aan. Jij moet je team naar het WK leiden."'

Oekraïne zit inmiddels volop in de voorbereiding op de wedstrijd in Schotland, in Slovenië werd een trainingskamp belegd. Diverse spelers hebben door de oorlogssituatie geen ritme in de benen, spelers als Oleksandr Zinchenko (Manchester City), Vitaly Mykolenko (Everton), Eduard Sobol (Club Brugge), Roman Yaremchuk (Benfica), Ruslan Malinovskyi (Atalanta Bergamo) en Andriy Yarmolenko (West Ham United) kwamen al voor het uitbreken van de oorlog uit voor een buitenlandse club en kregen dit seizoen regelmatig speeltijd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.