Ward-Prowse tovert bij een corner en geeft zijn wapen een nieuwe dimensie

De traptechniek van West Ham United-middenvelder James Ward-Prowse heeft zaterdagmiddag weer eens het verschil gemaakt in de Premier League. Ditmaal niet uit een strafschop of een vrije trap, maar een hoekschop die rechtstreeks werd omgezet in een (winnend) doelpunt. Tegenstander Wolverhampton Wanderers hoopte nog op een stunt.

Wolverhampton Wanderers
1 - 2
West Ham United

De thuisclub was in de eerste helft op voorsprong gekomen vanuit een strafschop, Pablo Sarabia schoot raak vanaf elf meter. In de tweede helft herhaalde Lucas Paquetá dat kunststukje namens West Ham, waardoor het duel op Molineux in een gelijkspel leek te eindigen.

Daar dacht Ward-Prowse dus anders over. De middenvelder, die naast ex-Ajacied Edson Álvarez startte, moest het heft in eigen handen nemen toen smaakmakers als Jarrod Bowen en Mohammed Kudus niet het verschil konden maken tegen de Wolves.

Enkele minuten voor tijd mocht Ward-Prowse aanleggen voor een hoekschop en met een prachtige curve verraste hij doelman José Sá. Het was zijn zesde doelpunt in dienst van West Ham, de formatie uit Londen bleef door de winst Newcastle United voor. Maar niet voordat West Ham en zijn fans de grootste schrik kregen in de negende minuut van de extra tijd. Max Kilman kopte raak, maar de 2-2 werd afgekeurd wegens buitenspel.

Lees hieronder over de resultaten van Aston Villa en Newcastle

Everton
Everton
1 - 0
Burnley
Burnley

Midweeks brak Liverpool-spits Darwin Núñez de wedstrijd tegen Sheffield United open nadat hij de bal tegen zich aangeschoten had gekregen, twee dagen later overkwam Everton-aanvaller Dominic Calvert-Lewin hetzelfde. Keeper Aro Muric van Burnley, met een verleden bij NAC Breda en Willem II, treuzelde vlak voor rust en met een uitgestoken been profiteerde Calvert-Lewin daar optimaal van (zie video onder).

De jacht op de gelijkmaker werd twintig minuten voor tijd een stuk moeilijker voor Burnley, dat verdediger Dara O'Shea direct rood zag krijgen na een stevige sliding op de enkels van Dwight McNeil. Gescoord werd er dan ook niet meer op Goodison Park, de winst zorgt ervoor dat Everton weer een plekje stijgt en ondanks de puntenstraf van dit seizoen enkele punten boven de degradatiezone staat.

Luton Town
Luton Town
2 - 1
AFC Bournemouth

Luton Town vormt de bovenkant van die degradatiezone, de club staat achttiende in de Premier League. Met Tahith Chong als basisspeler werd de jacht op de zesde competitiezege van dit seizoen ingezet en ondanks een assist van tegenstander Justin Kluivert kwam die zesde winstpartij er ook.

Kluivert kreeg zijn negentiende basisplaats van het seizoen en leverde kort na rust een van de makkelijkste assists in zijn carrière. Een simpel balletje breed werd door Marcus Tavernier tot doelpunt gepromoveerd, hij schoot hard raak van buiten het strafschopgebied. De volle mep leverde het Bournemouth dus niet op. Jordan Clark maakte een kwartier voor tijd gelijk, waarna Carlton Morris bij het ingaan van de extra tijd de winnende treffer maakte uit een voorzet van Cauley Woodrow.

Luton komt door de late zege op gelijke hoogte met Nottingham Forest, dat als nummer zeventien net boven de degradatiestreep hangt. Forest kreeg dit seizoen ook al te maken met een puntenstraf. De club speelde een wedstrijd minder dan Luton.