Waarom Solari keer op keer Vázquez verkiest boven Isco en Bale

Reacties

Langzaam maar zeker lijkt Santiago Solari 'zijn' Real Madrid weer op de rails te krijgen. De onervaren coach doet dat bovendien op geheel eigen wijze, een manier die nogal wat stof doet opwaaien in Madrid.

Waarom Solari keer op keer Vázquez verkiest boven Isco en Bale

Solari gaf in zijn eerste weken als trainer vooral de kansen aan de gevestigde orde, zoals hem ongetwijfeld gevraagd werd door president Florentino Pérez. Van die werkwijze is inmiddels weinig meer over. Wat we hiermee bedoelen? Vraag het aan Marcelo, Gareth Bale en Isco. Al jarenlang sterren in Estadio Santiago Bernabéu, maar inmiddels verre van zeker van een startbewijs.

Bij Marcelo is dat geen verrassing. De Braziliaan oogt niet fit en laat defensief wel erg veel steken vallen, dus is het logisch dat Sergio Reguilón inmiddels wat hoger in de pikorde lijkt te staan. Bij Bale en Isco is het echter anders. Beide spelers kunnen wijzen op uitstekende statistieken en voegen, als ze wél spelen, zichtbaar iets toe aan het spel van Real Madrid.

Toch geeft Solari de voorkeur aan bijvoorbeeld Lucas Vázquez. De rechtsbuiten is absoluut niet het grootste talent uit de selectie, maar doet wel precies wat zijn trainer van hem vraagt. Een teamspeler pur sang, precies het type waar Solari er wel meer van wil hebben. De keuzes van de trainer zijn tegen het zere been van de machtige Pérez, maar die had deze situatie best kunnen zien aankomen.

We gaan terug naar februari 2003. Solari maakt op dat moment deel uit van de selectie van Real Madrid die bijna uit elkaar barst van de grote sterren. Pérez was maar wát trots op de aanwezigheid van Roberto Carlos, Zinedine Zidane, Luís Figo, Ronaldo en Claude Makélélé, aangevuld met 'eigen' sterren als Iker Casillas, Fernando Hierro, Míchel Salgado, Raúl, Fernando Morientes en Guti.

Al snel werd gesproken van het Galácticos-tijdperk. Wereldwijd werd er watertandend naar de selectie gekeken. Bijna iedereen was enthousiast. Bijna, want dat gold zeker niet voor Solari. ‘In mijn ogen is deze transferpolitiek enorm moeilijk om vol te houden, omdat de middenklasse geëlimineerd wordt. De spelers die het team bij elkaar houden in lastige tijden, de harde werkers, worden vergeten.’

Santiago Solari weet wat het is om tot de 'middenklasse' te behoren bij Real Madrid.
Santiago Solari weet wat het is om tot de 'middenklasse' te behoren bij Real Madrid.

Het zal ongetwijfeld meegespeeld hebben dat Solari zelf tot die middenklasse behoorde en steeds minder speeltijd kreeg. Nu de Argentijn zelf eindverantwoordelijk is voor het selectiebeleid van Real Madrid haalt hij zijn gelijk. Dani Carvajal, Federico Valverde en Reguilón worden belangrijker gemaakt dan ooit, maar Vázquez is het echte toonbeeld van de visie van Solari. De Spanjaard speelt alles en dat gaat ten koste van Isco, Bale en ook Marco Asensio.

'Lucas heeft de kwaliteiten die ik het meest waardeer bij Spaanse voetballers: hij is een echte teamspeler die speelt met lef', looft Solari zijn 27-jarige pupil. Met de topper tegen Atlético Madrid in het vooruitzicht lijkt één ding duidelijk: Vázquez gaat weer spelen. Prachtig voor de Spaanse international, minder mooi voor liefhebbers van de technisch ontzettend vaardige Isco, supertalent Asensio en de o zo effectieve Bale.

Isco doet inmiddels geen moeite meer om te verhullen dat hij bepaald geen fan is van Solari. Het grootste slachtoffer van de trainerswissel Julen Lopetegui-Santiago Solari liet deze week op Twitter van zich horen na uitspraken van ex-Real Madrid-speler Ruben de la Red, die stelde dat spelers als Isco simpelweg geen speeltijd krijgen omdat ook zij gepasseerd worden als andere spelers het beter doen. De la Red schaarde zich daarmee achter Solari. 'Real Madrid wacht op niemand.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die woorden kwamen binnen bij Isco, die daar toch net even anders over denkt. 'Ik ben het compleet met hem eens, maar de zaken liggen toch wat anders als je niet dezelfde kansen krijgt als je ploeggenoten… Ik blijf echter vechten voor mijn kansen en hoop dat ze alsnog zullen komen. Hala Madrid', schreef Isco. Veel zal het hem niet helpen. Solari wil teamspelers, geen lichtvoetige uitblinkers die een vies gezicht trekken bij het woord 'verdedigen'. Zaterdag om 16.15 uur wacht de ultieme test en nemen de werkvoetballers van Real het op tegen de knokploeg van Atlético.

Atlético Madrid
Atlético Madrid
1 - 3
Real Madrid
Real Madrid
LaLiga

Stand LaLiga 2018/2019

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Barcelona
38
26
9
3
90-36
+54
87
2
Atlético Madrid
38
22
10
6
55-29
+26
76
3
Real Madrid
38
21
5
12
63-46
+17
68
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.