Waarom HSV zich 'gewoon' weer gaat handhaven

Reacties

Hamburger SV kan in de vijftiende speelronde van de Bundesliga voor het eerst sinds september klimmen naar een veilige plek. VI-redacteur Sander Janssen blikt vooruit op het uitduel met FSV Mainz 05.

Waarom HSV zich 'gewoon' weer gaat handhaven

De afgelopen drie jaar sloeg het noodlot twee keer bijna toe voor HSV, dat in de clubgeschiedenis nog nooit degradeerde. In 2014 en 2015 eindigde de Bundeliga-Dino slechts één punt boven de nummer zeventien en twee keer werd via play-offs ternauwernood handhaving veiliggesteld. Eerst op uitdoelpunten tegen SpVgg Greuther Fürth en een jaar later tegen Karlsruher SC. Na twee keer 1-1 zorgde Nicolai Müller in de 115de minuut voor de winnende treffer. En zo was HSV weer gered.

Dit seizoen is het misschien weer zover voor de club. Dure aankopen in de zomer die nog weinig klaarmaken, een trainer die al vroeg wordt ontslagen en op bestuurlijk niveau rommelt het ook. Een typisch HSV-seizoen dus. Met een zestiende plaats in de Bundesliga is het weer alle hens aan dek, maar een maand geleden stond de ploeg nog stijf onderaan. Daarom vijf redenen waarom HSV weer de degradatiedans zal ontspringen.

Markus Gisdol
Die nieuwe trainer is Markus Gisdol. Alhoewel, nieuw mag je hem eigenlijk niet meer noemen. Eind september volgde hij Bruno Labbadia op en sindsdien zette hij de club naar zijn hand. In de as van het team wisselde hij meerdere spelers en nu de ploeg al vier duels ongeslagen is, lijkt zijn aanpak eindelijk succesvol. Daarnaast gaat Gisdol meer macht krijgen. Als het aan de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur Heribert Bruchhagen ligt, krijgt Gisdol het laatste woord bij het aantrekken van een nieuwe technisch directeur. Een baan waar Nico-Jan Hoogma eerder nog geen trek in had.

Rust in de tent
Met de komst van Bruchhagen lijkt er op bestuurlijk niveau eindelijk meer rust te komen bij HSV. Zijn hevig bekritiseerde voorganger Dietmar Beiersdorfer deed in zijn periode maar weinig aan de schuldenlast, maar liet wel voor miljoenen aan (veelal mislukte) spelers uitgeven. Zoals vaak wordt gezegd dat je bestuurlijke onrust ook op het veld merkt, zal dat bij HSV de komende maanden waarschijnlijk minder worden.

Een flinke zak geld
Als de prestaties van je team tegenvallen, kan een zak geld wonderen doen. Kan, want HSV bewijst vaak genoeg het tegendeel. Bijvoorbeeld met Marcus Berg, die in 2009 voor tien miljoen euro overkwam van FC Groningen en slechts dertien keer scoorde in zeventig duels. In de winter kan HSV waarschijnlijk weer met geld smijten, want investeerder Klaus-Michael Kühne geeft volgens Bild twintig miljoen euro aan de club als welkomstgeschenk voor Bruchhagen. Dat is nog eens wat anders dan koffie met een koekje. Ondertussen is men in Hamburg totaal vergeten hoe je een financieel gezonde club leidt.

De recente resultaten
Het belangrijkste om je te handhaven zijn natuurlijk de resultaten. Die zijn voor HSV de laatste weken eindelijk weer positief. De ploeg is al vier duels ongeslagen en won de afgelopen twee zelfs. Gisdol lijkt zijn ideale elf eindelijk te hebben gevonden. Als het gat met de middenmoot wordt gedicht, kun je snel weer rond de tiende plaats staan, bewijst Schalke 04 dit seizoen. Na een dramatische start staat de club uit Gelsenkirchen inmiddels tiende.

De concurrentie
Een meevaller voor HSV is dat concurrenten FC Ingolstadt 04 en SV Darmstadt 98 het nog een tikkeltje slechter doen. De clubs staan op de degradatieplaatsen met respectievelijk negen en acht punten. HSV heeft er tien, mede dankzij de 2-0 winst op Darmstadt van twee weken geleden. Ingolstadt en Darmstadt horen qua begroting ook op die plek. Het zou dus niet onlogisch zijn als zij onderaan eindigen.

Mocht HSV als zestiende eindigen en de nacompetitie in moeten, kunnen ze in ieder geval terugdenken aan de ontsnappingen uit de afgelopen jaren. Dan degradeert de Dino uit Hamburg nooit.

Programma
1899 Hoffenheim 16-12
20:30
Borussia Dortmund
Schalke 04 17-12
15:30
SC Freiburg
FSV Mainz 05 17-12
15:30
Hamburger SV
FC Augsburg 17-12
15:30
Borussia
Mönchengladbach
Werder Bremen 17-12
15:30
1. FC Köln
RB Leipzig 17-12
15:30
Hertha BSC
VfL Wolfsburg 17-12
18:30
Eintracht Frankfurt
Darmstadt 98 18-12
15:30
Bayern München
Bayer Leverkusen 18-12
17:30
FC Ingolstadt 04
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.