Droomvlucht Leipzig voorbij na onverwachte zeperd

RB Leipzig is zijn ongeslagen status en de koppositie van de Bundesliga kwijt na een 1-0 nederlaag bij FC Ingolstadt 04. Borussia Dortmund voorkwam bij 1. FC Köln met grote moeite een verliespartij.

FC Ingolstadt 04 - RB Leipzig 1-0
Als ongeslagen koploper van de Bundesliga was RB Leipzig de grote favoriet op bezoek bij de hekkensluiter, maar de Oost-Duitsers hadden grote moeite dat waar te maken. Ingolstadt kwam in de twaalfde minuut op voorsprong via een kopbal van Roger, na een corner van Anthony Jung.

Het was opvallend hoe weinig Leipzig klaarspeelde na de 1-0. De seizoensurprise kreeg amper vat op de laagvlieger, van grote kansen was al helemaal geen sprake. Pas in de laatste tien minuten kwam Ingolstadt in de verdrukking. Drie minuten voor tijd kreeg Emil Forsberg een reusachtige kans, maar de Zweed prikte vanaf vijf meter naast.

In de slotminuten namen de frustraties de overhand bij beide ploegen, die het duel afsloten met een massaal opstootje dat aanstichter Mathew Leckie van Ingolstadt een tweede gele kaart opleverde. In de weinige resterende minuten lukte het Leipzig niet zijn numerieke overwicht uit te buiten, waardoor de Oost-Duitse club Bayern München weer voorbij ziet komen op de ranglijst. Beide clubs hebben 33 punten, maar het doelsaldo (+17 om +25) is in Beiers voordeel. Ingolstadt klimt door de winst naar de voorlaatste plaats.

1. FC Köln - Borussia Dortmund 1-1
Borussia Dortmund leverde midweeks een knappe prestatie door stand te houden bij Real Madrid en zich zodoende als groepswinnaar voor de achtste finale van de Champions League te plaatsen.

Op bezoek bij 1. FC Köln lukte het BVB niet die lijn door te trekken. De thuisclub ging met een 1-0 voorsprong de rust in dankzij een kopbal van Artjoms Rudnevs (foto onder) op aangeven van een vrije trap van Jonas Hector.

Dortmund had in de tweede helft een overwicht, maar had grote moeite die dominantie om te zetten in doelgevaar. Een nederlaag voorkwamen Die Borussen vlak voor tijd wel, dankzij een laag schot van Marco Reus op aangeven van Ousmane Dembélé.

Verder dan dat kwam Dortmund niet, waardoor het in de Bundesliga op een teleurstellende zesde plaats blijft steken met acht punten achterstand op koploper Bayern München. Köln staat zevende met twee punten minder dan Dortmund.