FC Ingolstadt wacht onmogelijke opgave tegen Leipzig

Reacties

Hekkensluiter FC Ingolstadt 04 heeft in de veertiende speelronde van de Bundesliga de taak om RB Leipzig de eerste nederlaag toe te brengen. VI-redacteur Sander Janssen kijkt naar de overeenkomsten en verschillen tussen de twee Konzernclubs.

FC Ingolstadt wacht onmogelijke opgave tegen Leipzig

De eerste twee confrontaties tussen Ingolstadt en Leipzig vonden twee seizoenen geleden nog plaats in de Tweede Bundesliga. Na eerder in Leipzig met 0-1 te winnen, verzekerde Ingolstadt zich op 17 mei 2015 van het kampioenschap door thuis met 2-1 te sterk te zijn voor Die Roten Bullen. Beide clubs waren bezig aan een ongekende opmars in het Duitse voetbal. Ingolstadt was Leipzig toen een stapje voor, maar twee jaar later is er veel veranderd.

In het tweede seizoen in de Bundesliga staat Ingolstadt onderaan, terwijl nieuwkomer Leipzig tegen alle verwachtingen in de ongeslagen koploper is. Beide clubs bestaan nog maar net en vertonen enkele gelijkenissen. Het door Audi gefinancierde Ingolstadt bestaat sinds 2004, terwijl Red Bull vijf jaar later RB Leipzig uit de grond stampte. Ze zijn schoolvoorbeelden van Konzernclubs, die hun succes voor een groot deel te danken hebben aan geld van kapitaalkrachtige bedrijven uit de buurt.

Ralph Hasenhüttl werd in 2015 kampioen van de Tweede Bundesliga met FC Ingolstadt 04.
Ralph Hasenhüttl werd in 2015 kampioen van de Tweede Bundesliga met FC Ingolstadt 04.

Al valt dat in het geval van Ingolstadt nog mee. Zonder Audi was de club niet waar het nu stond, maar het zusje van Volkswagen spendeert bij lange na niet zoveel aan voetbal als Red Bull. Leipzig kocht afgelopen zomer voor bijna vijftig miljoen euro aan spelers. Dat bedrag legde Ingolstadt in totaal nog niet neer in de prille clubhistorie. Audi doet het zuinig aan met de steun aan de club. Pas toen Ingolstadt in 2013 serieuze stappen zette in het Duitse voetbal kreeg de autobouwer er meer zin in.

Financieel gezien lijken Ingolstadt en Leipzig niet op elkaar. Leipzig koopt niet alles wat los en vast zit, maar spendeert wel tientallen miljoenen. Daar moet men bij Ingolstadt niets van hebben. Clubs als VfL Wolfsburg en 1899 Hoffenheim zijn niet het goede voorbeeld, vindt voorzitter Peter Jackwerth van Ingolstadt. 'Financieel gezien spelen wij een andere rol. Het is heel knap wat een club als Hoffenheim doet. Maar geef mij dertig miljoen en dan doen wij ook bovenin mee', zei Jackwerth vorig jaar tegen de Augsburger Allgemeine.

Waar Ingolstadt Leipzig twee jaar geleden nog de baas was, lijken de Oost-Duitsers de Audiclub nu volledig ontgroeid. De opmars van Ingolstadt is voorlopig gestuit, waar Leipzig net pas is begonnen. De architect van het vroege succes van Ingolstadt was Ralph Hasenhüttl, die nu de leiding heeft bij Leipzig. De Oostenrijker loodste de club naar het hoogste niveau, maar kon de uitdaging bij het ambitieuze Leipzig niet laten liggen. Nu staat hij bovenaan en daagt hij Bayern München en Borussia Dortmund uit, terwijl zijn oude club Ingolstadt alle zeilen moet bijzetten om ook volgend seizoen op het hoogste niveau actief te zijn.

Programma
Eintracht Frankfurt 09-12
20:30
1899 Hoffenheim
Bayern München 10-12
15:30
VfL Wolfsburg
1. FC Köln 10-12
15:30
Borussia Dortmund
Hamburger SV 10-12
15:30
FC Augsburg
FC Ingolstadt 04 10-12
15:30
RB Leipzig
SC Freiburg 10-12
15:30
Darmstadt 98
Hertha BSC 10-12
18:30
Werder Bremen
Borussia
Mönchengladbach
11-12
15:30
FSV Mainz 05
Schalke 04 11-12
17:30
Bayer Leverkusen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.