Vuurwerk in Engelse topper: Spurs houdt tiental Liverpool in bedwang

Met een zeer vermakelijke topper hebben Tottenham Hotspur en Liverpool de uitgeklede speelronde in de Premier League zondag glans gegeven. Dankzij een blunder van Alisson Becker maakte Spurs de titelkandidaat twee dure punten afhandig.

Tottenham Hotspur
2 - 2
Liverpool
Liverpool

Het thuisduel met Liverpool was voor Tottenham Hotspur het eerste officiële duel in twee weken tijd. Het coronavirus hield de tegenstander van Vitesse in de Conference League in zijn greep, al gold dat ook voor Liverpool. Net als midweeks tegen Newcastle United ontbraken onder anderen sterkhouders Virgil van Dijk en Fabinho vanwege een positieve coronatest. Op het middenveld koos manager Jürgen Klopp verrassend voor debutant Tyler Morton.

Spurs, dat aantrad zonder Ajax-target Steven Bergwijn, beleefde een vliegende start. Uitgerekend Harry Kane, voor de wedstrijd tegen Liverpool dit seizoen pas een keer trefzeker in de Premier League, opende de score. De 28-jarige spits verschalkte Alisson na een kwartier met een diagonale schuiver (1-0). Kane mocht van geluk spreken dat hij de wedstrijd vervolgens mocht uitspelen. Een paar minuten na zijn doelpunt ging de aanvoerder hard door op Andy Robertson, maar scheidsrechter Paul Tierney en de VAR vonden een gele kaart volstaan.

Liverpool kwam tien minuten na rust langszij door een doelpunt van Diogo Jota, die concurrent Roberto Firmino opnieuw op de bank hield. De kleine Portugees kopte op aangeven van Robertson technisch knap raak (1-1). Voor Jota was het zijn negentiende Premier League-doelpunt in het shirt van The Reds en daarbij springt met name zijn veelzijdigheid in het oog. Zeven keer scoorde hij met rechts, zes keer met links en zes keer met het hoofd.

Tottenham schreeuwt om penalty
Halverwege de tweede helft kwam Liverpool op curieuze wijze op voorsprong. Dele Alli faalde oog in oog met Alisson, maar kreeg daarbij een klein zetje van Trent Alexander-Arnold. Waar heel Tottenham tevergeefs om een penalty schreeuwde, legde Alexander-Arnold de bal uit de tegenstoot panklaar op het hoofd van Robertson. Die moest door zijn knieën om de bal in het doel te knikken (1-2).

Voorafgaand aan de treffer maakte Mohamed Salah ook nog eens hands, maar de protesten van Tottenham waren aan dovemansoren gericht. Tierney en de VAR oordeelden dat het doelpunt uit een nieuwe spelsituatie volgde. De ontlading bij Spurs was dan ook enorm toen Heung-Min Son slechts een paar minuten later de gelijkmaker liet aantekenen. De Zuid-Koreaan profiteerde van opzichtig geschutter van Alisson, die wild uitkwam en de bal miste (2-2).

Rode kaart Robertson
Tot overmaat van ramp moest Liverpool de wedstrijd met tien man voltooien. Doelpuntenmaker Robertson maakte een kwartier voor tijd een harde overtreding op Emerson Royal en leek aanvankelijk weg te komen met een gele kaart, maar de VAR overrulede Tierney. Tot grote woede van Klopp kon de Schotse linkervleugelverdediger alsnog inrukken.

In de slotfase bracht Antonio Conte aanvaller Lucas Moura nog in plaats van Alli, maar Spurs kon geen vuist meer maken tegen Liverpool. Zelfs in ondertal joeg de titelkandidaat op de overwinning, maar The Reds konden puntenverlies niet afwenden. Manchester City won eerder op de dag ruim bij Newcastle United en heeft nu een voorsprong van drie punten op Liverpool.