Woedend Chelsea kan recordbrekend Manchester City niet volgen

Chelsea heeft zondag in een wedstrijd die het helemaal niet wilde spelen punten laten liggen tegen Wolverhampton Wanderers. Dit deed voor Thomas Tuchel en zijn mannen extra pijn omdat koploper Manchester City wél gewoon de volle buit pakte, tegen Newcastle United, en zo verder uitliep.

Wolverhampton Wanderers
0 - 0
Chelsea
Chelsea

Er was vooraf veel te doen over het doorgaan van Wolverhampton Wanderers-Chelsea. De bezoekers hadden te maken met zeven besmette spelers binnen de selectie en hadden daarom op zaterdagavond om uitstel gevraagd. Zondagmorgen maakte de Premier League echter bekend dat dit niet geaccepteerd werd. Spelers, trainers en officials van The Blues waren daar woedend over, maar Chelsea moest dus gewoon aan de bak.

Tuchel had slechts zes reservespelers, waarvan twee keepers, in zijn wedstrijdselectie zitten. De coach wilde geen beroep doen op spelers uit de beloftenploeg, omdat zij in een aparte bubbel zitten. Tuchel kon wel gewoon beschikken over Hakim Ziyech en liet hem in de basis beginnen. Ziyech stond regelmatig tegenover Ki-Jana Hoever, die aan de rechterkant mocht starten aan de kant van Wolves.

Ki-Jana Hoever had voor de tweede keer dit seizoen een basisplaats bij een competitieduel van Wolves. De vorige keer was op 14 augustus, tegen Leicester City.

Er gebeurde niet veel in een teleurstellende eerste helft op Molineux. Wolves dacht op voorsprong te komen via Daniel Podence, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel voor Raúl Jiménez. Vlak voor rust kopte Leander Dendoncker van dichtbij op de goed uit zijn doel gekomen Édouard Mendy. Chelsea zette daar in de eerste helft werkelijk niets tegenover.

In de tweede helft wist Chelsea wél gevaarlijk te worden, vooral in het laatste kwartier. De beste kans was daarin voor Christian Pulisic, maar zijn inzet werd uitstekend gepakt door Wolves-keeper José Sa. Zo eindigde het duel in een doelpuntloos gelijkspel en heeft Chelsea maar twee van zijn laatste zes competitiewedstrijden gewonnen.

Newcastle United
0 - 4
Manchester City

Manchester City profiteerde maximaal van het puntenverlies van Chelsea, door zelf te winnen van laagvlieger Newcastle United. Er was een hoofdrol weggelegd voor João Cancelo: hij was in de eerste helft goed voor een assist en een doelpunt. Zijn assist, in de vijfde minuut, had wel meer te maken met gestuntel bij Newcastle dan met zijn eigen kwaliteiten. Ciaran Clark kon de voorzet van Cancelo simpel wegkoppen, maar liet de bal lopen. Rúben Dias strafte dat gestuntel genadeloos af.

De goal die Cancelo maakte leverde hem wél complimenten op. De Portugees glipte langs Joe Willock, zag wat ruimte voor zich en ramde de bal van net buiten het strafschopgebied kiezelhard binnen. Cancelo is nu bij tien competitietreffers direct betrokken geweest (drie goals, zeven assists) en is de eerste verdediger in het City van Guardiola die deze dubbele cijfers weet te bereiken. Even later dacht Newcastle recht te hebben op een strafschop, toen Ederson Ryan Fraser omver gleed, maar de bal ging niet op de stip.

Een kwartier in de tweede helft werd de wedstrijd beslist. Oleksandr Zinchenko vond Riyad Mahrez en hij scoorde met een volley: 3-0. City bereikte met deze goal een clubrecord, want het heeft nu 105 Premier League-doelpunten gemaakt in dit kalenderjaar. Het oude record stond op 104 goals in een jaar op het hoogste niveau, gevestigd in 1929.

Het nieuwe record werd verder aangescherpt door Raheem Sterling (0-4) en zo werd het een zeer geslaagde middag voor City, dat óók nog eens het record van meeste overwinningen in een kalenderjaar op het hoogste niveau van Engeland wist te breken (34 stuks). De mannen van Guardiola hebben nu zes punten meer dan Chelsea en vier meer dan Liverpool, dat om 17.30 uur nog tegen Tottenham Hotspur speelt.