Vormer belangrijk tijdens sensationele ontsnapping Club Brugge

Club Brugge heeft vrijdagavond in extremis gewonnen van Sporting Lokeren. Nadat Ruud Vormer met een assist de gelijkmaker had ingeleid, zorgde een strafschop in de dying seconds voor grote opluchting in het Jan Breydel Stadion. De fraaie hoofdrol ging naar invaller Jelle Vossen.

Club Brugge
Club Brugge
2 - 1
Lokeren
Lokeren

Club Brugge begon met drie Nederlanders in de basis, maar het was juist de eenzame landgenoot in dienst van Lokeren die aan de basis stond van de verrassende openingsgoal. Een afgeslagen corner werd door Guus Hupperts (voorheen Roda JC, AZ en Willem II) bij Francisco Cevallos bezorgd. De Ecuadoriaan leverde vervolgens een voorzet af bij de tweede paal, waar spits Dorde Jovanovic volledig vrij stond en de 0-1 kon binnentikken.

De Serviër was sowieso de meest dreigende man bij de bezoekers. Kort na zijn treffer had hij de bal mee moeten geven aan de vrijlopende Steve De Ridder, maar Jovanovic zag de ex-aanvaller van De Graafschap en FC Utrecht over het hoofd en schoot zelf. Na die poging (over) raakte hij nog twee keer de paal, tussendoor was de grootste Club-kans van de eerste helft voor aanvoerder Vormer. De Oranje-international dook plotseling alleen op voor Ortwin De Wolf, maar moest toezien hoe de Lokeren-goalie zijn inzet keerde.

Met naast Vormer ook Arnaut Danjuma Groeneveld en Stefano Denswil binnen de lijnen (Sofyan Amrabat bleef de hele wedstrijd op de bank) ging Club Brugge lange tijd bepaald niet overtuigend op zoek naar de gelijkmaker. Het duurde tot de extra tijd van de eerste helft voordat de thuisploeg écht dichtbij was, maar Danjuma Groeneveld trof de vuisten van De Wolf.

Pas na de pauze kwam de koploper tot iets meer daadkracht, al gooiden de tv-beelden aanvankelijk roet in het eten. Wesley schoot de 1-1 binnen, nadat hij leek te profiteren van uitglijden van routinier Olivier Deschacht. De videoscheidsrechter bekeek het moment uiteraard en gaf arbiter Christof Dierick de opdracht om de beelden zelf te gaan bekijken. De leidsman conludeerde vervolgens dat Wesley zijn tegenstander licht had aangetikt, dus werd de goal afgekeurd.

De gelijkmaker kwam er alsnog, daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor Vormer. Uit zijn corner kopte verdediger Benoît Poulain raak, waardoor Club Brugge nog een halfuur had om de winnde treffer te produceren. Dat leek niet te gaan lukken, tot de absolute slotfase. Jelle Vossen benutte diep in blessuretijd een strafschop, waarmee hij Blauw-Zwart op het nippertje een goede generale repetitie voor het Champions League-avontuur bezorgde. Dat was extra bijzonder, aangezien Vossen pas een paar minuten eerder was ingevallen.

De landskampioen van België keert na één seizoen afwezigheid terug in het hoofdtoernooi van het miljardenbal, komende dinsdag (aftrap 21.00 uur) is Borussia Dortmund in Brugge de eerste tegenstander. De Duitsers wonnen vrijdagavond thuis van Eintracht Frankfurt. In Groep A zitten verder nog Atlético Madrid en AS Monaco.