Voormalig ADO-assistent staat nu in de EK-finale: 'Mooier wordt het niet'

Reacties

In een jaar tijd van ADO Den Haag naar de EK-finale, het is het bijzondere verhaal van Chris Powell. De 51-jarige oud-international bivakkeerde vorig jaar als assistent van crisismanager Alan Pardew nog in de kelder van de Eredivisie, maar maakt zich nu als rechterhand van de Engelse bondscoach Gareth Southgate op voor de eindstrijd tegen Italië. 

Voormalig ADO-assistent staat nu in de EK-finale: 'Mooier wordt het niet'
© Pro Shots
Italië
Italië
ns
1 - 1
Engeland
Engeland

Powell maakte al deel uit van de technische staf van de Engelse nationale ploeg toen Pardew hem in december 2019 vroeg om hem te assisteren in Den Haag. Drie maanden daarvoor had Southgate de voormalige linksback van onder meer Southend United en Charlton Athletic al aan zijn staf toegevoegd. De twee kennen elkaar uit de beginperiode van hun spelerscarrière, toen ze allebei onder contract stonden bij Crystal Palace.

Waar Powell een half jaar na zijn komst in Den Haag net als Pardew weer vertrok, bleef hij in functie bij de nationale ploeg. De vijfvoudig international combineert die nu met een rol in de jeugdopleiding bij Tottenham Hotspur, waar hij aan het einde van het seizoen nog tijdelijk de assistent was van interim-manager Ryan Mason. Maar niets haalt het toch bij het meemaken van een eindtoernooi, zeker nu Engeland in de finale staat.

Chris Powell (links) in december 2019 tijdens de presentatie van Alan Pardew als manager van ADO Den Haag. In het midden toenmalig directeur Mohammed Hamdi.
© Pro Shots
Chris Powell (links) in december 2019 tijdens de presentatie van Alan Pardew als manager van ADO Den Haag. In het midden toenmalig directeur Mohammed Hamdi.

'Dit is zonder twijfel het mooiste moment van mijn carrière', vertelde Powell zaterdag aan Echosport. 'Om een profvoetballer te worden was altijd iets groots voor mij, net als spelen in de Premier League en voor Engeland. Ik heb de top bereikt, maar ik denk niet dat ik hier ooit nog overheen kan. Om er namens Engeland bij te zijn op Wembley, en met al die fans erbij, is geweldig. Het laat maar weer zien hoe fantastisch de sfeer kan zijn.'

Positieve energie
Ook bij de nationale ploeg zelf is de sfeer uitstekend, als we Harry Maguire mogen geloven. En Powell speelt daar volgens de verdediger van Manchester United een voorname rol in. Vooral als de spanning oploopt, zorgt de rechterhand van Southgate voor wat afleiding. 'Chris is briljant. Er zijn dagen dat je wel wat positieve energie kan gebruiken als je wacht op de wedstrijd en hij zorgt daarvoor. Hij is briljant als coach, op en buiten het veld.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tijdens de wedstrijden van Engeland vestigde Powell de aandacht op zich met zijn uitbundige manier van juichen, waarvan filmpjes rondgaan op social media. 'Ik heb het gezien en ik vind het wel mooi', vertelde Maguire erover bij Sky Sports. De lange centrumverdediger heeft er geen problemem mee. 'We zijn allemaal enorme fans van Engeland als we zelf niet kunnen meedoen. Of we nou op de bank zitten, coach zijn of op de tribune zitten.'

Zondag zal heel het land meejuichen als Engeland de eerste finale op een groot toernooi sinds de wereldtitel in 1966 speelt. Powell voelt de steun van de natie naar eigen zeggen. 'Het maakt me trots en hopelijk kunnen we zondag een vervolg geven aan deze evaring, die voor iedereen geweldig is geweest. Italië is sterk, maar we zullen een manier moeten vinden. Tot nu toe hebben we het uitstekend gepland, dat zal in de finale niet anders zijn.'

Chris Powell was voor zijn periode bij ADO Den Haag bij de gemiddelde Nederlandse voetballiefhebber geen bekende naam, maar in Engeland heeft de 51-jarige Londenaar een behoorlijke staat van dienst. De voormalige linksback speelde 274 Premier League-duels namens Derby County, Charlton Athletic en Watford en schopte het tot vijf interlands. In de oefenduels met Oranje in 2001 en 2002 speelde Powell nog mee.

Na zijn actieve loopbaan deed Powell ervaring op als assistent van Sven-Göran Eriksson en Paulo Sousa bij Leicester City, voordat hij zelf eindverantwoordelijke werd bij Charlton, Huddersfield Town en Southend United. Tussendoor was Powell ook assistent van Steve McClaren bij Derby County, voordat hij in zijn huidige functies terechtkwam.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Engeland
Meer over Engeland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.