Voor deze spelers gaat de Chinese geldkraan straks dicht

Reacties

Door rigoureuze maatregelen moeten buitenlandse spelers straks op een houtje bijten in China. De voetbalautoriteiten hebben voor spelers die niet in China zijn geboren een maximum-inkomen ingesteld van slechts 2,3 miljoen euro netto. Er zijn diverse spelers actief in de Super League van China die ver boven dit gestelde bedrag zitten.

Voor deze spelers gaat de Chinese geldkraan straks dicht
© Pro Shots

De vraag is wat spelers als Oscar, Hulk en Graziano Pellè gaan doen als hun contracten in China aflopen en de werkgevers geen verbintenissen aan kunnen bieden tegen dezelfde voorwaarden als de oude contracten. Via het basissalaris van 2,3 miljoen en een (beperkte) bonusregeling is er nog steeds een dikke boterham te verdienen, maar de tijd van het écht grote geld is wel voorbij in het Aziatische land.

Oscar heeft naar verluidt een basissalaris van 24,3 miljoen per jaar, ruim tien keer zoveel als het nieuwe salarisplafond dat ingesteld wordt. Ook Hulk zit er met zijn slordige twintig miljoen per jaar ruim boven. Beide spelers van Shanghai SIPG beschikken over een contract dat aan het eind van 2020 afloopt en zeker Oscar heeft dan nog de leeftijd om ergens in een Europese competitie te schitteren. Het lijkt uitgesloten dat een speler als Hulk zijn contract in China verlengt, tegen een salaris dat ruim zeventien miljoen euro lager ligt dan zijn huidige inkomsten.

Diverse spelers vertrokken voor het grote geld naar China, vanaf volgend jaar kan de exodus zomaar beginnen. De nieuwe regels zijn ook een streep door de rekening van spelers als Gareth Bale. De Welshman van Real Madrid werd dit seizoen regelmatig gelinkt aan een lucratieve overstap naar China, waarbij het potentiële salaris opliep tot liefst zeventig miljoen. Daar steekt 2,3 miljoen toch wat bleekjes bij af.

Enkele grootverdieners in China

Speler (club) Geschat salaris* Einde contract
Oscar (Shanghai SIPG) 24,3 dec-20
Hulk (Shanghai SIPG) 19,4 dec-20
Pellè (Shandong Luneng) 17,6 dec-20
Arnautovic (Shanghai SIPG) 17,0 dec-22
El Shaarawy (Shanghai Shenhua) 15,9 dec-22
Fellaini (Shandong Luneng) 14,2 dec-21
Teixeira (Jiangsu Suning) 12,7 dec-20
Carrasco (Dalian Yifang) 11,0 dec-21

* jaarsalaris in miljoenen euro's 

Bekijk hier al onze video's
Meer Chinese Super League
Meer over Chinese Super League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.