The sky niet langer the limit voor 'geld verbrandende' Chinese clubs

Reacties

De tijd dat internationale supersterren hun zakken kunnen vullen in de Chinese Super League lijkt voorbij. Er komt een salarisplafond dat een einde moet maken aan de exorbitante bedragen die clubs uit China nu nog betalen aan buitenlandse topspelers.

The sky niet langer the limit voor 'geld verbrandende' Chinese clubs
© Pro Shots

Om te voorkomen dat die torenhoge salarissen de financiële ondergang van de Chinese clubs betekenen, hebben de voetbalautoriteiten voor buitenlandse spelers een maximum-inkomen ingesteld van 2,3 miljoen euro netto dat vanaf de aankomende winterse transferperiode ingaat. Daarnaast kunnen Chinese spelers nog maximaal 1,3 miljoen euro netto verdienen.

De nieuwe regels werden bepaald tijdens een vergadering van de Chinese voetbalbond op Eerste Kerstdag. 'Onze clubs hebben te veel geld verbrand', vertelde voorzitter Chen Xuyuan aan persbureau Xinhua. 'De professionele tak van ons voetbal is niet op een duurzame manier gerund. Als we niet tijdig actie ondernemen, ben ik bang dat de boel instort.'

De salary cap geldt niet voor bonussen, waardoor clubs de nieuwe regels nog wel enigszins kunnen omzeilen. Om te voorkomen dat die bonusbetalingen de pan uit rijzen, heeft de bond tevens bepaald dat salarissen maximaal zestig procent van de begroting mogen bedragen. Eerder werd er al belasting geheven op transfers van buitenlandse spelers boven de zes miljoen euro.

En dus lijkt het gedaan met de komst van internationale sterren, al mogen clubs nu wel vijf in plaats van vier buitenlanders in de selectie hebben. Van hen mogen er maar vier echter tegelijkertijd spelen. Het is allemaal bedoeld om de doorstroming van eigen talent te bevorderen, omdat president Xi Jinping de prestaties van de Chinese nationale ploeg graag wil verbeteren.

Aanvankelijk was de gedachte dat de komst van internationale sterren daartoe aan zou bijdragen. Daarop werden gigantische bedragen uitgegeven aan spelers als Oscar, Hulk en Ramires, maar de komst van een paar individuen bleek niet voldoende om het niveau van de Chinese Super League significant te verbeteren. En dus gooit de bond het roer om.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Chinese Super League
Meer over Chinese Super League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.