'Voetbalgenie Ronaldo zal tot zijn veertigste blijven jagen op Ali Daei'

Reacties

Cristiano Ronaldo gaat zondagavond op voor de tweede prijs in zijn interlandloopbaan. Met Portugal neemt hij het op tegen Nederland in de finale van de strijd om de UEFA Nations League. De gretigheid spat ervan af om opnieuw een trofee te veroveren als international.

'Voetbalgenie Ronaldo zal tot zijn veertigste blijven jagen op Ali Daei'

Afgelopen woensdag loodste Ronaldo zijn land hoogstpersoonlijk voorbij Zwitserland in de halve finale. Halverwege de eerste helft joeg hij van indrukwekkende afstand een vrije trap binnen, om vervolgens in de slotminuten de overwinning daadwerkelijk veilig te stellen met nog eens twee treffers.

Vanaf de kant zag bondscoach Fernando Santos de one-man-show goedkeurend aan. Zoekend naar nieuwe loftuitingen probeerde hij de impact van Ronaldo onder woorden te brengen. 'Ik heb al zoveel bijvoeglijke naamwoorden gebruikt om Ronaldo's spel te omschrijven', glimlachte de bondscoach na de 3-1 overwinning in het Estádio do Dragão.

'Ik had hem in 2003 al onder mijn hoede en kon toen wel zien waar het met hem naartoe zou gaan. Hij is een genie. Je hebt genieën die schilderen en genieën die prachtig beeldhouwen. Ronaldo is een voetbalgenie', sprak Santos, die Ronaldo een jaar coachte bij Sporting Portugal.

Het genie van Madeira schroefde zijn totaal aantal doelpunten als Portugees international woensdag op tot 88. De enige speler die er ooit in slaagde vaker te scoren voor zijn vaderland is sinds jaar en dag Ali Daei. De Iraniër zette in een interlandloopbaan die duurde van 1993 tot 2006 een ongekend aantal doelpunten neer en koestert nog een riante voorsprong. Maar is een inhaalrace ondenkbaar te noemen voor Ronaldo?

Meest trefzekere internationals

Speler Land Interlands Goals
Ali Daei Iran 149 109
Cristiano Ronaldo Portugal 157 88
Ferenc Puskás Hongarije 85 84
Kunishige Kamamoto Japan 84 80
Godfrey Chitalu Zambia 111 79
Hussein Saeed Irak 137 78
Pelé Brazilië 92 77
Sándor Kocsis Hongarije 68 75
Bashar Abdullah Koeweit 134 75
Kinnah Phiri Malawi 115 71
Majed Abdullah Saoedi-Arabië 116 71
Kiatisuk Senamuang Thailand 134 71
Miroslav Klose Duitsland 137 71

De aanvaller geeft nog geen blijk bezig te zijn met een afscheid van de nationale ploeg. Hij mikt eerst op de magische grens van 100 doelpunten in het shirt van Portugal en heeft daarna nog maar tien treffers nodig om Daei achter zich te laten. Als hij er zijn zinnen op heeft gezet de Iraniër het wereldrecord afhandig te maken, dan zal hij niet rusten voor hij het in handen heeft.

Zijn heroïsche optreden van woensdag tegen Zwitserland leverde Ronaldo de 53ste hattrick in zijn profcarrière op. Zeven daarvan maakte hij in het shirt van Portugal. Teamgenoot Bernardo Silva zou onder de indruk moeten zijn, maar heeft de dadendrang van Ronaldo al vaker van dichtbij gadegeslagen en ziet het niet meer als een unicum.

'We zijn het onderhand gewend. Hij doet dit al jaren en eigenlijk komt het voor niemand meer als een verrassing', sprak Bernardo Silva veelzeggend na de overwinning op de Zwitsers. 'Vanavond maakte hij er drie, maar dat is niets nieuws voor hem. Hij is al zo vaak de man geweest die het verschil voor ons weet te maken.'

Over de grenzen oogt Ronaldo nog net zoveel bewondering als in de jaren hiervoor. Oud-spits Chris Sutton, tegenwoordig als analyticus verbonden aan de BBC, sprak zijn bewondering uit voor de prestaties van Ronaldo in de halve finale van de strijd om de Nations League. 'Hij wil nog zó graag, hij heeft nog steeds een enorm verlangen en beweegt zich nog over het veld als een Olympisch kampioen. Hij is echt de leider van dit Portugal, dat zegt alles over hoe hij zijn leven inricht', vatte Sutton samen. 'Het is heel goed denkbaar dat hij op deze manier nog tot zijn veertigste door kan.'

Bij die woorden sloot zijn collega Chris Waddle zich volledig aan. Er is geen reden om aan te nemen dat Ronaldo dit niet vol kan houden tot zijn veertigste. Hij heeft zijn spel nog verder ontwikkeld. Trainers vragen ook niet meer van hem dat hij mee terug loopt wanneer zijn bewaker op de flank ten aanval trekt. Zo kan hij zijn frisheid bewaren voor wanneer hij de bal krijgt', sprak Waddle.

Ronaldo’s favoriete tegenstanders bij Portugal

Tegenstander Aantal goals
Letland 5
Armenië 5
Zweden 5
Andorra 5
Nederland 4
Estland 4
Hongarije 4
Faeröer 4
Rusland 3
Luxemburg 3
België 3
Denemarken 3
Noord-Ierland 3
Spanje 3
Zwitserland 3

Op 34-jarige leeftijd heeft Ronaldo nog niet aan kwaliteit ingeboet. Zijn masterclass tegen de Zwitsers markeerde een nieuwe bladzijde in het dubbeldikke sprookjesboek over zijn carrière. Dat boek is in zijn ogen zeker nog niet af. Drie jaar geleden nam de aanvaller met Portugal al de Europese titel in ontvangst en zondag moet daar, ten koste van Oranje, de UEFA Nations League bijkomen.

Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk moeten Ronaldo temmen in zijn recordjacht.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Portugal
Meer over Portugal
Meer UEFA Nations League
Meer over UEFA Nations League
Meer Cristiano Ronaldo
Meer over Cristiano Ronaldo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.