Dodelijk effectieve Ronaldo leidt Portugal naar finale Nations League

Reacties

Portugal mag zich de allereerste finalist ooit in de historie van de Nations League noemen. Het organiserende land rekende woensdagavond in de eerste halve finale af met Zwitserland. Dat kostte de nodige moeite, maar Cristiano Ronaldo was weer eens de redder in nood met een hattrick. Donderdag wordt duidelijk wie de andere finalist wordt: Nederland of Engeland.

Dodelijk effectieve Ronaldo leidt Portugal naar finale Nations League
Portugal
Portugal
3 - 1
Zwitserland
Zwitserland

Het treffen in het Estádio do Dragão in Porto was de eerste eindronde-wedstrijd ooit in het kader van de Nations League, waarbij Portugal dus de eer had om als gastheer te fungeren van die primeur. Van thuisvoordeel leek aanvankelijk echter geen sprake. Het was Zwitserland, dat zich ten koste van België voor de Final Four plaatste, dat in het eerste kwartier voor het meeste gevaar zorgde.

Met enkele prima aanvallen vonden de Zwitsers regelmatig de weg naar het doel van Rui Patrício, die al snel voor het eerst redding moest brengen bij een schot van Champions League-winnaar Xherdan Shaqiri. Ook centrumspits Haris Seferovic, met 23 goals voor Benfica nota bene de topscorer van Portugal, werd enkele keren gevaarlijk zonder de bal daadwerkelijk tussen de palen te krijgen.

Het was uiteindelijk toch Portugal dat de leiding nam via, wie anders, Cristiano Ronaldo. De 34-jarige captain van de Europees kampioen, die samen met de debuterende João Félix het aanvalsduo vormde waar velen al op hadden gehoopt, legde na 25 minuten aan voor een vrije trap van ver buiten het zestienmetergebied en liet Yann Sommer kansloos met een verraderlijke dwarrelbal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat terwijl Ronaldo's specialiteit, zoals hij het zelf zeker nog zal beschouwen, toch aan erosie onderhevig was. Zo scoorde de Portugese vedette afgelopen seizoen niet één keer uit een vrije trap voor Juventus. Zijn fraaie gelijkmaker vlak voor tijd tegen Spanje (3-3) tijdens het WK van vorig jaar was de laatste keer dat CR7 de bal achter de keeper kegelde uit een vrije schop.

De openingstreffer van Ronaldo, nummer 86 van zijn imposante interlandloopbaan, was een opsteker die Portugal wel kon gebruiken. Tot dan toe waren de kansen spaarzaam geweest, vlak voor rust had het echter zomaar 2-0 kunnen staan toen João Félix de kans kreeg om zijn debuut op te luisteren met een goal. Het negentienjarige talent schoot echter over uit een prachtige pass van Ronaldo.

Sinds het WK in Rusland was de teller van Ronaldo, mede door zijn afwezigheid tijdens de voorronde van de Nations League, blijven steken op 85 interlandgoals.
Sinds het WK in Rusland was de teller van Ronaldo, mede door zijn afwezigheid tijdens de voorronde van de Nations League, blijven steken op 85 interlandgoals.

Zwitserland was even daarvoor ook al dicht bij geweest toen een schot van Seferovic de bovenkant van de lat schampte, maar kreeg tien minuten na rust alsnog loon naar werken door de VAR. Felix Brych leek een penalty te geven aan Portugal, maar zag op de beelden dat hij even daarvoor een overtreding op Seferovic had gemist. En dus mocht Ricardo Rodríguez aanleggen vanaf elf meter: 1-1.

Na die verwarrende minuut kreeg Portugal al snel een volgende tegenvaller te verwerken met het geblesseerd uitvallen van Pepe. Ondertussen bleef Zwitserland aandringen met het duo Seferovic-Shaqiri als grootste bron van dreiging, maar de Portugezen hielden stand. Juist toen een verlenging in de maak leek, was het Ronaldo die na uitstekend voorwerk van Bernardo Silva genadeloos toesloeg: 2-1.

Die treffer twee minuten voor tijd bleek de knock-out voor de Zwitsers. Want het Portugese thuispubliek was nauwelijks uitgefeest, of het kon opnieuw op de banken dankzij de derde goal van Ronaldo. Na een dubbele schwaarbeweging plantte de superster de bal loepzuiver in de verre hoek, waarmee hij nu al onmiskenbaar zijn stempel heeft gedrukt op de inaugurele editie van de Nations League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.