Vitesse-leiding blijft ook na massale Rusland-boycot zwijgen

Reacties

De consequenties van de Russisch-Oekraïense oorlog voor de relatie tussen eigenaar Valeri Oyf en Vitesse blijven onduidelijk. De clubleiding weigert vragen te beantwoorden, ook nu de FIFA en de UEFA alle banden met Rusland hebben doorgesneden.

Vitesse-leiding blijft ook na massale Rusland-boycot zwijgen
© Pro Shots

De voetbalwereld keerde zich de laatste dagen massaal af van Rusland. Sponsorcontracten werden verscheurd, investeerders werden buitenspel gezet en ploegen werden geschorst. Schalke 04 greep als eerste in door het contract met hoofdsponsor Gazprom te verbreken en de Gazprom-afgevaardigde uit de raad van bestuur weg te sturen. Chelsea nam na bijna twintig jaar afstand van de man die de Londenaren twee Champions League-bekers bezorgde: Roman Abramovich. De UEFA haalde de Champions League-finale weg uit Sint-Petersburg, schorste Spartak Moskou voor de Europa League en brak met sponsor Gazprom. Bovendien wordt de Russische nationale ploeg geboycot door zowel UEFA als FIFA.

Vitesse, Bournemouth (eigendom van Maxim Demin), AS Monaco en Cercle Brugge (allebei in handen van Dmitry Rybolovlev) zijn nu nog de enig overgebleven aan Rusland gerelateerde voetbalbolwerk die geen afstand hebben genomen van de invasie van de Russen in Oekraïne.

Na de verkoop van de club in 2010 werd Vitesse opgenomen in het Abramovich-netwerk. De eerste voorzitter onder het nieuwe bewind was Merab Jordania, daarna volgden de Russen Alexander Chigirinsky en Valeri Oyf. Het motief van hun royale investeringen bleef altijd volstrekt onduidelijk, maar ze lapten in elf jaar in elk geval 119 miljoen euro en gaven voor elk seizoen een garantie af dat ze de tekorten bleven dekken. Doordat de clubleiding altijd heel terughoudend is geweest met informatie over de eigenaar, kan niet worden ingeschat in hoeverre Oyf behoort tot de kring van Vladimir Poetin.

Oyf, ten tijde van de Sovjet-Unie geboren in het Oekraïense Odessa, maakte vanaf 1997 carrière bij diverse bedrijven van Roman Abramovich, waaronder de olie- en gasmaatschappijen Sibneft, Gazprom Neft en Highland Gold Mining.

Naar aanleiding van de historische maatregelen van de FIFA en de UEFA, die werden genomen uit solidariteit met Oekraïne, zegt Vitesse nog altijd te blijven bij het statement van afgelopen donderdag. Daarin zei Vitesse 'geen signifcante gevolgen voor de club' te voorzien en ook meldde de clubleiding 'zich te concentreren op de sportieve prestaties.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.