Villas-Boas: 'Periode in Engeland was geweldige ervaring'

André Villas-Boas maakte in de zomer van 2011 als bewierookte succestrainer de stap naar Engeland, maar tweeënhalf jaar later is de Portugese oefenmeester twee keer ontslagen en geen enkele prijs rijker. Toch heeft hij er, kort na zijn ontslag bij Tottenham Hotspur, geen spijt van dat hij FC Porto ooit voor Chelsea verruilde.

Villas-Boas: 'Periode in Engeland was geweldige ervaring'

Villas-Boas reeg in het seizoen 2010/11 de successen aaneen als trainer van Porto. Met de Portugese topclub veroverde hij de treble door de landstitel, de Portugese beker en de Europa League op zijn naam te schrijven. Het leek de opmaat naar een veelbelovende trainerscarrière, maar eind 2013 heeft AVB alles weer te bewijzen.

Want na zijn succesvolle jaar in Porto slaagde Villas-Boas er in Londen bij zowel Chelsea als Tottenham niet in de Portugese prijzenregen een vervolg te geven. En daar baalt hij stevig van, vooral omdat hij afgelopen zomer bij The Spurs voor 120 miljoen euro mocht investeren na het vertrek van sterspeler Gareth Bale naar Real Madrid.

Mede dankzij de scoringsdrift van zijn sterspeler Gareth Bale ging André Villas-Boas de boeken in als de manager met het hoogste winstpercentage in de Premier League-historie van Tottenham Hotspur.
Mede dankzij de scoringsdrift van zijn sterspeler Gareth Bale ging André Villas-Boas de boeken in als de manager met het hoogste winstpercentage in de Premier League-historie van Tottenham Hotspur.

Hoewel de Welshman voor een recordbedrag van honderd miljoen de gang naar de Spaanse hoofdstad maakte, zag Villas-Boas de nieuwe jaargang met vertrouwen tegemoet. 'Ik had grote ambities om dit seizoen een prijs te pakken, maar helaas ben ik er niet in geslaagd het vertrouwen van de fans terug te betalen', vertelt hij tegen O Jogo.

Dat Tottenham ondanks de komst van liefst zeven (potentiële) Europese topspelers op de teleurstellende zevende plaats stond ten tijde van zijn vertrek na de 5-0 nederlaag tegen Liverpool eerder deze maand, leidt evenwel niet tot spijt bij Villas-Boas. 'Dit is een periode van bezinning voor mij en mijn staf hoe onze loopbaan te vervolgen. Desondanks was de periode in Engeland een geweldige ervaring.'

Waar de toekomst van Villas-Boas ligt is nog niet duidelijk. Italiaanse media brachten hem al in verband met het kwakkelende AC Milan, waar trainer Massimiliano Allegri onder grote druk staat. Oranje-bondscoach Louis van Gaal werd genoemd als nieuwe manager van Tottenham, dat Tim Sherwood inmiddels echter heeft gepromoveerd van assistent- tot hoofdcoach.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen