AVB heeft hoogste winstpercentage onder Spurs-managers

André Villas-Boas is ontslagen door Tottenham Hotspur, maar vertrekt met een opvallende statistiek op zijn naam. Geen enkele Spurs-manager had in de Premier League zo'n hoog winstpercentage.

AVB heeft hoogste winstpercentage onder Spurs-managers

Villas-Boas zat 54 competitieduels op de bank bij Tottenham. Daarvan zag hij er 29 in een zege eindigen, wat neerkomt op een winstpercentage van 53,7 procent. Dat deed geen enkele Spurs-manager sinds de invoering van de Premier League in 1993 hem na. Harry Redknapp kwam tot 49,3 procent, Martin Jol tot 41,6 procent.

Tottenham Hotspur spendeerde afgelopen zomer ruim 125 miljoen euro op de transfermarkt. Na de verkoop van sterspeler Gareth Bale aan Real Madrid werd veel geld uitgegeven. Voor ruim zestig miljoen werden Erik Lamela en Roberto Soldado weggehaald bij respectievelijk AS Roma en Valencia. De Braziliaan Paulinho kostte ruim twintig miljoen en voor Christian Eriksen (Ajax), Nacer Chadli (FC Twente) en Etienne Capoue werd per speler meer dan tien miljoen neer geteld.

De gewenste resultaten bleven na de investeringen uit. Tottenham staat na zestien wedstrijden op de zevende plaats, acht punten achter koploper Arsenal. De Spurs wonnen acht keer, maar verloren van Arsenal (1-0) West Ham United (0-3), Newcastle United (0-1), Manchester City (6-0) en zondag van Liverpool (0-5).

Vooral de uit/thuisbalans is daarbij opvallend. In eigen huis was de ploeg minder sterk dan buitenshuis. Op White Heart Lane wonnen de Spurs slechts drie van hun acht duels. Op vreemd terrein werden vijf zeges geboekt uit evenveel wedstrijden. Thuis incasseerde Tottenham twaalf doelpunten en scoorde er zelf maar zeven.

In tegenstelling tot zijn voorganger Harry Redknapp slaagde Villas-Boas er niet in de Spurs naar de Champions League te loodsen. In zijn eerste seizoen speelde hij met zijn ploeg Europa League-voetbal. In dat toernooi was FC Basel vorig jaar in de kwartfinale na strafschoppen te sterk. Vorig seizoen eindigde de ploeg op de vijfde plaats in de competitie, met de voorronde van de Europa League tot gevolg. Tottenham overleefde de groepsfase van de Europa League zonder puntenverlies. De ploeg werd in de knock-outfase gekoppeld aan Dnepr Dnjepopetrovsk. Die wedstrijd zal Villas-Boas thuis kunnen bekijken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen