Spurs wint door glansrol Adebayor en eigen treffer Hooiveld

In zijn tweede wedstrijd als interim-manager heeft Tim Sherwood zijn eerste overwinning geboekt met Tottenham Hotspur. Na de 0-5 afstraffing tegen Liverpool van vorige week zondag moest André Villas Boas het veld ruimen. Waar Sherwood woensdag nog in de League Cup verloor van West Ham United (1-2) werd nu gewonnen bij Southampton met 2-3. Hoofdrollen waren er voor Jos Hooiveld en Emmanuel Adebayor.

Bij Spurs was Christian Eriksen terug in de basis. De Deense ex-Ajacied zat midweeks negentig minuten op de bank tegen West Ham, maar kwam toen nog niet in actie. Behalve de van zijn medio november opgelopen enkelblessure herstelde middenvelder kregen ook Moussa Dembélé (ex-AZ en Willem II) en Emmanuel Adebayor een basisplaats. Voor de Togolees was het zijn eerste basisplek dit seizoen. Opmerkelijk aangezien Engelse media al meldden dat het negeren van de boomlange spits juist had bijgedragen aan het ontslag van Villas-Boas, wiens ploeg kampte met een flink gebrek aan scorend vermogen.

Vanaf de bank begon het uitduel slecht voor Sherwood. Met een droge knal zette Adam Lallana de thuisploeg op voorsprong. Halverwege het eerste bedrijf zorgde Adebayor voor 1-1. Hij zette zelf de aanval op en besloot met een kunstzinnige volley zestig meter verder. Tegen West Ham had de Togolees ook al voor de enige goal van Spurs  getekend.

Tien minuten na rust kwam Tottenham weer op voorsprong. Dat was te danken aan Hooiveld, die een voorzet van Danny Rose achter zijn eigen keeper prikte. Het maken van eigen doelpunten gebeurde Hooiveld vorig seizoen ook al drie keer in de Premier League. Lang kon Tottenham niet van de actie van de Nederlander genieten, want Lallana bood Rickie Lambert een niet te missen kans bij een knappe aanval. De Engelse spits schoof de bal in een leeg doel: 2-2.

De zege kwam er toch, aangezien Adebayor zijn individuele feestje compleet maakte. Hij verzorgde na ruim een uur de 2-3 en die voorsprong werd vastgehouden. Zo is Tottenham, bij wie Nacer Chadli nog inviel, nu zevende en Southampton middenmoter met zes punten minder. Voor Tottenham Hotspur is het wel afwachten hoe ernstig de enkelblessure van Dembélé is. Hij moest het strijdtoneel verlaten door de kwetsuur.

Jos Hooiveld, uiterst links, verontschuldigt zich na zijn eigen goal.