Vier keer op rij zonder averij kampioen: aan deze reeks kan zelfs Man City niet tippen

Reacties

Er staat de laatste weken geen enkele maat op het eerder dit seizoen nog zo wisselvallige Manchester City. De FA Cup-zege op Swansea City van woensdagavond leverde de ploeg van Pep Guardiola een Engels record op wat betreft achtereenvolgende overwinningen. Naar aanleiding daarvan staan we stil bij vijf iconische zegereeksen.

Vier keer op rij zonder averij kampioen: aan deze reeks kan zelfs Man City niet tippen
© Pro Shots
Swansea City
Swansea City
1 - 3
Manchester City
Manchester City

Op 15 december 2020 bleef Manchester City in eigen huis steken op een 1-1 gelijkspel tegen laagvlieger West Bromwich Albion. Logischerwijs werd er gesproken van een verrassing, maar een extreme surprise was de averij gezien het grillige vormpeil van The Citizens nu ook weer niet. Een kleine twee maanden later geldt West Brom-thuis als een kantelmoment: sindsdien wervelt Man City door de Premier League en bekertoernooien.

Na de triomf tegen Swansea City staat de meervoudige Premier League-kampioen op vijftien achtereenvolgende zeges, een record voor Engelse clubs wat betreft overwinningen in eigen land. Sinds woensdagavond moeten Preston North End (1891/92) en Arsenal (1987/88) hun meerdere erkennen in Guardiola en de zijnen.

De superserie van Manchester City:

Datum Competitie Tegenstander en uitslag
19-12 Premier League Southampton (0-1)
22-12 League Cup Arsenal (1-4)
26-12 Premier League Newcastle United (2-0)
03-01 Premier League Chelsea (1-3)
06-01 League Cup Manchester United (0-2)
10-01 FA Cup Birmingham City (3-0)
13-01 Premier League Brighton & Hove Albion (1-0)
17-01 Premier League Crystal Palace (4-0)
20-01 Premier League Aston Villa (2-0)
23-01 FA Cup Cheltenham (1-3)
26-01 Premier League West Bromwich Albion (0-5)
30-01 Premier League Sheffield United (1-0)
03-02 Premier League Burnley (0-2)
07-02 Premier League Liverpool (1-4)
10-02 FA Cup Swansea City (1-3)

'Dit toont aan hoe speciaal deze spelers zijn', reageerde Guardiola in gesprek met de BBC. 'Dit record zal zeker worden verbeterd, want zo zit sport in elkaar. Maar dit betekent heel veel, zeker omdat we het hebben gepresteerd in de drukke periode in de winter.'

De serie van Manchester City is razendknap en past prima in dit rijtje legendarische zegereeksen.

Sparta Praag - 1920-1923
In de Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek, het land dat ontstond na de Eerste Wereldoorlog, bleef spanning vaak uit in de titelrace. Tussen 1920 en 1923 zette Sparta Praag een tetralogie voor de eeuwigheid neer: vier keer achtereen pakte de monopolist de landstitel zonder ook maar eenmaal averij op te lopen. Belangrijke kanttekening is wel dat Sparta Praag slechts respectievelijk elf, elf, veertien en vijftien keer in actie hoefde te komen.

Dresdner SC - 1942/43
Zonder ook maar één keer puntenverlies te lijden in 23 wedstrijden kroonde Dresdner SC zich in 1943 tot kampioen van Duitsland. De formatie uit Dresden was zowel onverslaanbaar in de Gauliga Sachsen als in de aansluitende kampioenscompetitie. In de Eredivisie is niemand ook maar in de buurt gekomen van zo'n perfecte campagne; het puntenrecord van 93 (omgerekend volgens het huidige systeem van drie punten voor een zege) staat al sinds 1972 op naam van Ajax.

Brazilië - 1969/70
Kun je op een imposantere manier wereldkampioen worden dan door alle kwalificatiewedstrijden en duels op het eindtoernooi te winnen? Brazilië kreeg het ruim een halve eeuw geleden voor elkaar, en nam daarmee revanche voor het mislukte WK 1966. Gedurende de kwalificatiereeks veegden Pelé, Jairzinho, Carlos Alberto en al die andere iconen de vloer aan met Paraguay, Colombia en Venezuela en op het eindtoernooi in Mexico werden Tsjechoslowakije, Engeland, Roemenië, Peru, Uruguay en Italië opzij gezet. In totaal behelsde de serie van Brazilië dertien duels.

Benfica - 1972/73
In Europees verband was het legendarische Benfica van Eusébio niet meer de maat der dingen, maar in eigen land heersten As Águias begin jaren zeventig nog met harde hand. Tussen 9 april 1972 en 18 maart 1973 zegevierde Benfica in liefst 34 achtereenvolgende wedstrijden in nationale competities. In 1972/73 stond de Portugese competitie synoniem voor saaiheid: Benfica won 28 keer en de overige twee duels mondden uit in een gelijkspel, destijds ongetwijfeld een reden om het journaal mee te openen.

PSV - 1987/88
Het Eredivisie-record van meeste overwinningen op rij in een seizoen staat op naam van Ajax, dat in 1971/72 negentien keer op rij geen steek liet vallen. Zestien jaar nadien schreef PSV historie door vanaf de seizoenstart zeventien keer op rij de (toen nog) twee punten te pakken. Al in december was duidelijk dat de Eindhovenaren de landstitel niet meer mis konden lopen, waarna het vizier kon worden gericht op het Europa Cup 1-toernooi. Met succes: op 25 mei 1988 mocht PSV de kampioensbanier hijsen na de zege op Benfica.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.