VI Schaduwlijst: welke verdediger lost probleem United op?

Reacties

In de rubriek VI Schaduwlijst aandacht voor de transferbehoeften van internationale topclubs. In de derde editie de focus op Manchester United, dat zoekt naar een nieuwe centrale verdediger.

VI Schaduwlijst: welke verdediger lost probleem United op?

Het is José Mourinho al het hele seizoen een doorn in het oog: het gebrek aan defensieve stabiliteit bij Manchester United. Waar de Portugees ook trainde tijdens zijn carrière, altijd stond een stevige defensieve organisatie centraal. Of die nu bestond uit Pepe en Sergio Ramos, Walter Samuel en Lúcio of John Terry en Ricardo Carvalho. Op Old Trafford kwam Mourinho al snel tot de conclusie dat de door hem gewenste kwaliteit simpelweg niet voorhanden is.

Mourinho greep in en haalde afgelopen zomer Eric Bailly voor 38 miljoen euro weg bij Villarreal. De Ivoriaan heeft alles wat de manager zoekt in een verdediger: kracht, snelheid en lengte. Dat heeft Chris Smalling ook, maar de man die onder Mourinho's voorganger Louis van Gaal regelmatig de aanvoerdersband droeg valt nog niet in de smaak. Daley Blind werd al afgeschreven als centrumverdediger en mag alleen nog opdraven als linksback, terwijl Mourinho Phil Jones en Marcos Rojo alleen opstelt bij gebrek aan beter. Tot overmaat van ramp neemt Bailly in januari deel aan de Afrika Cup.

Duidelijk is dus dat United in januari op zoek gaat naar defensieve versterking. Maar wie is nu eigenlijk de ideale partner voor Bailly? Hoe kan het gemiddelde van één tegendoelpunt per competitiewedstrijd omlaag gebracht worden?

Victor Lindelöf
De absolute topkandidaat. Al is het maar omdat Zlatan Ibrahimovic enorm onder de indruk is van zijn landgenoot. 'Of hij het niveau van Manchester United aankan? Hij doet geweldige dingen bij Benfica, ik weet zeker dat hij bij een absolute topclub kan spelen. Hij is ongetwijfeld zeer gewild, nu is het aan hem om de juiste keuze te maken.'

De woorden van Ibrahimovic hebben blijkbaar indruk gemaakt op Lindelöf, want de Zweedse international heeft zijn zinnen gezet op een verhuizing naar Old Trafford. Hij werd al gespot terwijl hij zijn handtekening op een United-shirt van jonge fan kalkte. Het is nauwelijks nog een geheim dat de mandekker persoonlijk al een hele tijd rond is met The Red Devils.

Maar wie is Lindelöf precies? Op zeventienjarige leeftijd verliet de verdediger de club Vasteras uit zijn gelijknamige geboortestad. Twee jaar later debuteerde hij in het eerste van Benfica, vorig seizoen knokte Lindelöf zich in de basis. Vervolgens ging het snel. Lindelöf kreeg de bijnaam The Iceman vanwege zijn oerdegelijke manier van verdedigen. In balbezit kiest de 1.87 meter lange Zweed steevast voor de veilige oplossing. Van risico's houdt hij niet en paniek komt niet in zijn woordenboek voor. Precies zoals Mourinho het graag ziet. Een routinier van pas 22 jaar, wat wil je nog meer?

Het is voor Manchester United reden om 45 miljoen euro neer te leggen voor Lindelöf. De transfer kan wel eens snel zijn beslag krijgen. Volgens diverse Engelse en Portugese media is alles al in kannen en kruiken tussen Benfica en United, maar steggelen de Portugezen nog met Vasteras over een betaling van 250.000 euro aan de Zweedse club. Zodra ook die hobbel genomen is, lijkt Lindelöf zich te kunnen opmaken voor een avontuur in de Premier League.

Pepe
Een oude bekende van Mourinho. De bikkelharde verdediger werkte bij Real Madrid succesvol samen met de succescoach. Daarmee kwam een vurige wens van de coach uit, want hij probeerde Pepe al eerder naar Internazionale te halen. Mocht United kiezen voor de 33-jarige Europees kampioen, weet het precies wat het in huis haalt. Fysieke kracht, lengte, routine en een behoorlijke snelheid.

Waar Blind en Jones in Engeland nog wel eens als 'te lief' worden betiteld, gaat die vlieger voor Pepe zeker niet op. Hij is een speler naar het hart van Mourinho, bijna een garantie op succes. Maar Pepe is ook al 33 jaar en wordt steeds vaker voorbijgestreefd door Raphaël Varane in Madrid. Daar staat tegenover dat hij een aflopend contract heeft en dus niet al te veel geld hoeft te kosten. Een ideale oplossing voor de korte termijn, zodat een jongere speler klaargestoomd kan worden voor het grote werk.

Niklas Süle
Nog geen grote naam, met de nadruk op nog. Niklas Süle geldt als één van de grootste verdedigende talenten van Europa. De 21-jarige Duitser debuteerde al in de nationale ploeg en is steunpilaar van 1899 Hoffenheim. Chelsea is nadrukkelijk in de markt en de scouts van Manchester United hebben zijn naam met stip bovenaan het lijstje met talentvolle verdedigers gezet.

Süle is wat men een moderne verdediger noemt. Hij is razendsnel, vol zelfvertrouwen met de bal aan de voet en staat verdedigend zijn mannetje. Met zijn 1.95 meter is hij niet te kloppen in de lucht. Mourinho zal Süle nooit halen als directe versterking voor het eerste, maar gaat wel graag met jonge talenten aan de slag om hen in de schaduw van een ervaren topper klaar te stomen voor het grote werk, zoals hij in het verleden deed met bijvoorbeel Raphaël Varane en Kurt Zouma.

Het is de vraag of Süle een rol in de schaduw ziet zitten. Het gaat razendsnel met de carrière van de jonge Duitser, die naar verluidt ook al een aanbieding van Bayern München op zak heeft. De Duitse recordkampioen is echter niet voornemens te voldoen aan de vraagprijs van 45 miljoen euro, een bedrag dat voor Engelse grootmachten doorgaans geen enkel probleem is.

Aymeric Laporte
Louis van Gaal probeerde hem drie transferperiodes achter elkaar naar Manchester te halen. Tot drie keer toe kwam het niet tot een transfer. Toch liet Laporte zelf doorschemeren wel oren te hebben naar een overgang. De 22-jarige Fransman is ook toe aan een stap hogerop. Bij Athletic Bilbao speelt de mandekker steevast sterk, maar echt beter wordt hij niet meer. De pure prikkel lijkt te ontbreken, maar misschien ligt het simpelweg aan zijn kwalitatief mindere medespelers. Laporte kan zich niet aan anderen optrekken, de andere Bilbao-krachten trekken zich juist aan hem op.

Om beter te worden moet Laporte zichzelf testen op een hoger niveau. Barcelona en Real Madrid worden al jaren met hem in verband gebracht, maar hij lijkt gemaakt voor de Premier League. Laporte is een technisch vaardige verdediger. Iemand die durft in te dribbelen en beschikt over een uitstekende pass, zowel over korte als lange afstand. Dat gaat echter nooit ten koste van zijn defensieve arbeid. Sterk in de lucht, sterk in de duels en razendsnel. Laporte is, zeker voor zijn leeftijd, erg compleet.

Een transfer naar United zou bovendien een droom van Laporte kunnen laten uitkomen: debuteren voor Frankrijk. De jongeling beschikt over Baskisch bloed, maar heeft er nooit een geheim van gemaakt uit te willen komen voor zijn geboorteland Frankrijk. Bondscoach Didier Deschamps laat hem voorlopig echter links liggen. Hij heeft immers de keuze uit tal van verdedigers van Europese topclubs. Laporte, die zo'n veertig miljoen euro moet kosten, zou zich bij United bij die groep kunnen voegen. (Roy van den Berghe)

Welke van de vier genoemde verdedigers is volgens jou geschikt om de defensieve problemen van Manchester United op te lossen? Of heb jij een heel andere verdediger in gedachten? Laat hieronder weten hoe jij over de verdediging van United denkt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.