VI Flashback: toen Oranje nog stiekem kon hopen op een nederlaag in Minsk

Reacties

Het Nederlands elftal is zaterdag afgereisd naar Wit-Rusland, waar de ploeg van bondscoach Ronald Koeman na de zege op Noord-Ierland (3-1) een volgende stap kan zetten in de kwalificatie voor het EK van volgend jaar. Twaalf jaar geleden werd er door Oranje ook in Wit-Rusland gespeeld, maar waren de belangen heel anders. VI kijkt in de rubriek VI Flashback terug op het duel uit 2007.

VI Flashback: toen Oranje nog stiekem kon hopen op een nederlaag in Minsk
© Pro Shots
Wit-Rusland
Wit-Rusland
1 - 2
Nederland
Nederland

Oranje – met Marco van Basten nog als bondscoach – was voorafgaand aan het laatste duel in de plaatsingsreeks voor het EK van 2008 al verzekerd van kwalificatie. Alleen het duel met Wit-Rusland, dat nergens meer voor speelde, stond nog op het programma en voelde als een verplicht nummertje voor de manschappen van Van Basten.

Toch was de uitslag van het duel nog wel degelijk van belang. Bij verlies van Oranje en een overwinning van Duitsland zou het Nederlands elftal op de FIFA-wereldranglijst gepasseerd worden door de oosterburen en dat betekende goed nieuws voor het EK. Het hoogstgeplaatste Europese land kwam in Pot 1 bij de loting, wat weer als gevolg zou hebben dat de kans op het treffen van toplanden een stuk groter zou worden. Gastlanden Oostenrijk en Zwitserland en titelhouder Griekenland waren namelijk de drie andere groepshoofden.

Kortom: een nederlaag tegen Wit-Rusland zou Oranje stiekem weleens goed uit kunnen komen en dus ging het in aanloop naar het ogenschijnlijk onbelangrijke duel over niets anders in Nederlandse en Duitse pers. Hoewel bondscoach Van Basten keer op keer aangaf dat zijn ploeg gewoon voor de winst zou spelen, vermoedde de Duitse boulevardkrant BILD wat anders. 'Unsere Freunde aus Holland dreigen met vuil spel!' luidde de weinig verhullende kop in november 2007, nadat bekend was dat topspelers Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooy en Clarence Seedorf niet mee zouden doen tegen Wit-Rusland.

Unsere Freunde aus Holland dreigen met vuil spel!

'Was dat zo?', memoreert Danny Koevermans, die Oranje een paar dagen voor het bewuste duel in Minsk naar een 1-0 overwinning tegen Luxemburg had geschoten. Daardoor was Oranje zeker van deelname aan het eindtoernooi in Oostenrijk en Zwitserland. Tegen Wit-Rusland verving hij Van Nistelrooy in de spits. 'Ik kan me niet herinneren dat we als spelers toen echt bewust bezig waren met een opzettelijke nederlaag, of iets in die richting. Na de overwinning op Luxemburg hadden we ons geplaatst voor het EK, dus de spanning was er een beetje vanaf. Het was vooral heel koud, daar op het veld in Minsk.'

Het elftal van Oranje voor het duel met Wit-Rusland in 2007
© Pro Shots
Het elftal van Oranje voor het duel met Wit-Rusland in 2007

De vierde en - naar wat later bleek - laatste interland van Koevermans namens Oranje werd met 2-1 verloren van de Wit-Russen. Vital Bulyga en Vladimir Korytko brachten de thuisploeg op 2-0 en dat was – ondanks een late aansluitingstreffer van Rafael van der Vaart – genoeg voor de overwinning. Een van de basisklanten bij Oranje was Ryan Babel, de enige speler van het gezelschap van toen die nu nog altijd international is.

Het door BILD ontvouwen plannetje kwam uiteindelijk niet uit, doordat Duitsland – toen al geleid door Joachim Löw – niet verder kwam dan 0-0 tegen Wales. Oranje kwam terecht in Pot 1 en werd tijdens de loting voor de poulefase van het EK gekoppeld aan wereldkampioen Italië, Frankrijk en Roemenië, volgens velen de 'Poule des Doods'. Koevermans viel – ondanks een plek in de voorselectie – af voor de eindronde en volgde het EK thuis vanaf de bank.

Koevermans in actie tijdens het met 2-1 verloren duel met Wit-Rusland
© Pro Shots
Koevermans in actie tijdens het met 2-1 verloren duel met Wit-Rusland

Een teleurstelling natuurlijk, zo vertelt Koevermans elf jaar na dato, maar het feit dat hij bij het grote Oranje zat was voor hem toen al een hele eer, zo vertelt hij. Hoewel De Koef met veertien treffers een aanzienlijk aandeel had in het kampioenschap van PSV, scoorde hij na de winterstop slechts drie keer. 'In aanloop naar het EK was ik gewoon niet in vorm, dus het was geen verrassing dat ik niet geselecteerd werd, zo realistisch was ik toen al wel. Toen ik het belletje kreeg van de bondscoach, begreep ik het ook.'

Met interesse volgt de goaltjesdief van voorheen momenteel de discussie over de rol van pinchhitter bij het Nederlands elftal. Spits Luuk de Jong viel tegen Noord-Ierland in en scoorde, maar de bij VfL Wolfsburg uitblinkende Wout Weghorst wordt vooralsnog genegeerd door bondscoach Ronald Koeman.

'Voor Luuk was het lekker dat hij belangrijk was, want bij Sevilla had hij helaas nog niet gescoord.' Koevermans, die bij Oranje ook fungeerde als invaller, denkt niet dat Weghorst balend voor de televisie zat toen hij zag dat zijn concurrent scoorde. 'Want Oranje moet zich eerst nog maar zien te plaatsen en daarom was deze treffer gewoon hartstikke belangrijk. Het seizoen is pas net begonnen, als Weghorst deze vorm weet vast te houden komt hij vanzelf in beeld, dat weet-ie zelf als geen ander. De kaarten worden pas aan het eind van het seizoen geschud, degene die dan het best in vorm is gaat mee naar het EK.'

21 november 2007, Wit-Rusland – Nederland 2-1

49. Bulga 1-0, 65. Korytko 2-0, 89. Van der Vaart 2-1.

Nederland: Stekelenburg; Melchiot, Ooijer, Mathijsen, Bouma; De Zeeuw (69. Nigel de Jong), Sneijder (46. Kuijt), Van Bronckhorst (66. Engelaar); Van der Vaart, Koevermans, Babel.
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Belarus
Meer over Belarus
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.