Batshuayi en België helpen Oranje, interlandgoal 102 voor Cristiano Ronaldo

België heeft Oranje een goede dienst bewezen, in het oefenduel met Zwitserland. Namens de Portugezen deed Cristiano Ronaldo het (in het helftje dat hij meedeed) rustig aan tegen voetbaldwerg Andorra. Desondanks kwam hij een stapje dichter bij een geweldig record. Een overzicht van de oefenduels van woensdag.

België
België
2 - 1
Zwitserland
Zwitserland

Vanuit Nederlands oogpunt was het oefenduel in het stadion van OH Leuven bijzonder interessant. Om bij de loting voor de WK-kwalificatie in december als een van de groepshoofden in de koker te gaan, moet Oranje namelijk bij de beste tien Europese landen op de FIFA-ranking staan. Oranje is nu nog tiende op die geschoonde lijst, maar voelt de hete adem van Zwitserland in de nek. De definitieve ranking voor de loting wordt naar aanleiding van deze interlandperiode bepaald.

In dat opzicht was het begin van het oefenduel in het (echt waar) King Power @ Den Dreef Stadion niet best, aangezien Admir Mehmedi al vroeg scoorde voor de bezoekers: hij profiteerde van een misser van basisdebutant Sebastiaan Bornauw en schoot de 0-1 in de verre hoek. Kort na de pauze stelde Michy Batshuayi dankzij een Zwitserse opbouwflater orde op zaken met zijn gelijkmaker, vlak voordat Hannes Delcroix als invaller zijn debuut maakte.

Met de verdediger (vorig jaar door Anderlecht verhuurd aan RKC Waalwijk) binnen de lijnen bewezen De Rode Duivels het Nederlands elftal in het restant van de wedstrijd een nóg grotere dienst. Twintig minuten voor tijd controleerde Batshuayi een strakke voorzet knap, waarna hij de winnende 2-1 achter PSV-keeper Yvon Mvogo werkte. Oranje (dat zelf met 1-1 gelijkspeelde tegen Spanje) zal goedkeurend kennisnemen van die uitslag.

Italië
Italië
4 - 0
Estland
Estland

Italië is in de Nations League nog een van de concurrenten van Nederland: net als Oranje speelt La Squadra Azzurra nog tegen Polen en Bosnië-Herzegovina. Bij afwezigheid van bondscoach Roberto Mancini (hij zit vanwege een coronabesmetting in zelfisolatie) was assistent Alberigo Evani woensdag de eindverantwoordelijke, hij vierde zijn onverwachte debuut als bondscoach met een simpele zege. Evani kon al na een klein kwartiertje juichen, toen Vincenzo Grifo de bal van afstand schitterend binnenschoot, via de paal.

De 2-0 van Federico Bernardeschi was in de 27ste minuut eveneens fraai: hij trok vanaf rechts naar binnen en vond met links de korte hoek. Met keeper Marko Meerits (ex-Vitesse en -FC Emmen), aanvaller Rauno Sappinen (ex-FC Den Bosch) en captain Karol Mets (ex-NAC Breda) in de basis hield Estland daarna lang stand, voordat Grifo er met zijn tweede goal van de avond vanaf de penaltystip 3-0 van maakte. De eindstand werd bepaald door een tweede penalty, dit keer mocht Riccardo Orsolini de trekker overhalen.

Portugal
Portugal
7 - 0
Andorra
Andorra

De inmiddels herstelde Cristiano Ronaldo maakte in de vorige interlandperiode tegen Zweden zijn 100ste en 101ste doelpunt voor de nationale ploeg, voordat hij werd getroffen door het coronavirus. Door zijn dubbelslag tegen de Scandinaviërs kreeg hij wel het absolute wereldrecord van Ali Daei (109 goals namens Iran) in zicht. Met een beetje fantasie had hij die mijlpaal woensdag tegen de voetbaldwerg al kunnen bereiken, ware het niet dat hij op de bank begon.

Hij zag in de eerste helft hoe zijn landgenoten genade hadden met het volledig machteloze Andorra. Alleen debutanten Pedro Neto en Paulinho vonden voor rust het net. Eerstgenoemde moest in de rust plaatsmaken voor CR7, maar het was Renato Sanches die kort na rust de 3-0 liet aantekenen. En ook in de rest van de tweede helft kwam hij lange tijd niet tot scoren. Paulinho maakte er 4-0 van, waarna de 5-0 een eigen goal werd van Emili Garcia. Dat was zuur voor Ronaldo, die achter de verdediger klaarstond om af te ronden.

Vier minuten voor tijd was het dan toch raak voor de vedette van Juventus: hij kopte van dichtbij raak en maakte daarmee zijn 102de doelpunt voor Portugal. Het record van Daei komt dus steeds dichterbij. Dat duurt voor João Félix waarschijnlijk nog vele jaren, maar het Atlético Madrid-talent bepaalde woensdag de eindstand wel op 7-0.

Polen
Polen
2 - 0
Oekraïne
Oekraïne

Het duel in Chorzów was een treffen tussen de ploeg die volgende week de Nations League-groepsfase afsluit tegen Oranje en de ploeg die komende zomer het EK opent tegen datzelfde Nederlands elftal. Het was uiteindelijk Polen dat de overwinning naar zich toetrok. De manier waarop Polen op voorsprong kwam, was tamelijk curieus te noemen.

Bij een diepe bal kwam Oekraïne-goalie Andriy Lunin ver uit zijn goal om de bal weg te werken, maar hij faalde hopeloos. Piotr Zielinski was er als de kippen bij en bediende Krzysztof Piatek, die de bal van grote afstand in het lege doel schoot. Op dat moment had Andriy Yarmolenko namens de bezoekers overigens al een penalty gemist. De eindstand werd uiteindelijk 2-0, en ook die goal was bijzonder. Een kopbal van Jakub Moder caramboleerde tegen de paal, maar de invaller kon de bal in de rebound zelf binnentikken.

Denemarken
Denemarken
2 - 0
Zweden
Zweden

De Scandinavische derby stond vooraf in het teken van het coronavirus. Vanwege de aangescherpte regels in Engeland moeten personen die terugkeren uit Denemarken veertien dagen in quarantaine. Om die reden konden de negen Denen die in de Engelse competities spelen niet in actie komen: Kasper Schmeichel, Jonas Lössl, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard, Pierre-Emile Højbjerg, Henrik Dalsgaard en Mathias Jensen. Bij Zweden gold hetzelfde voor Victor Lindelöf, Robin Olsen, Emil Krafth, Filip Helander en Ken Sema, die allemaal in Engeland of Schotland spelen.

Wie bij het thuisland wél inzetbaar waren, waren basisklanten Mathias 'Zanka' Jørgensen (ex-PSV) en voormalig Ajax-spelers Christian Eriksen, Kasper Dolberg en Lucas Andersen. Zij troffen bij Zweden met Oscar Hiljemark (ex-PSV), Alexander Isak (ex-Willem II) en Kristoffer Nordfeldt (ex-SC Heerenveen) drie spelers die eveneens een verleden in Nederland hebben. Zij maakten er voor rust overigens bepaald geen spectaculair duel van. Dolberg en Eriksen werden halverwege gewisseld, bij een 0-0 tussenstand, waarna zij vanaf de kant zagen hoe Jonas Wind er na ruim een uur 1-0 van maakte. De eindstand werd een kwartier voor tijd bepaald door debutant Alexander Bah, na een vlotte aanval.

Turkije
Turkije
3 - 3
Kroatië
Kroatië

De negentienjarige Kökcü maakte vorig jaar zomer bekend dat hij in zijn interlandcarrière niet voor Nederland, maar voor Turkije wil uitkomen. Dat leverde hem eind augustus zijn eerste uitverkiezing op, al had bondscoach Senol Günes hem in het Nations League-duel met Hongarije nog niet nodig. Een paar dagen later debuteerde de middenvelder als basisspeler tegen Servië, tijdens de interlands in oktober kwam hij vervolgens niet in actie, maar woensdagavond mocht hij in het oefenduel met Kroatië weer vanaf het begin meedoen.

Hij zag hoe Everton-spits Cenk Tosun vanaf de penaltystip de openingsgoal liet aantekenen, waarna Ante Budimir met een leep wippertje profiteerde van een Turkse verdedigingsfout: 1-1. Niet lang daarna volgende een flinke domper voor de jonge Feyenoorder: Kökcü moest geblesseerd naar de kant, de ernst van de kwetsuur is nog niet bekend. Vanaf de reservebank zag hij hoe er vlak vóór en kort ná de pauze flink op los werd gescoord.

De in Enschede geboren Deniz Türüç (ex-Go Ahead Eagles) schoot een paar minuten voor rust de 2-1 in de verre hoek, maar na rust barstte het spektakel pas echt los. Mario Pasalic en Josip Brekalo maakten er met doelpunten in de 53ste en 56ste minuut 2-3 van, voordat Cengiz Ünder in de 58ste minuut de 3-3 binnenschoot, na een fraai hakje van Tosun. Op dat moment stond de in Breda geboren Ömer Bayram (uit de jeugd van NAC Breda) al binnen de lijnen, later viel ook Enes Ünal (ex-NAC en -FC Twente) in, maar gescoord werd er niet meer.

Roemenië
Roemenië
5 - 3
Wit-Rusland
Wit-Rusland

Bij plaatsing voor het EK was Roemenië in de poule van het Nederlands elftal terechtgekomen, maar door een 2-1 nederlaag bij IJsland in de play-offs was de droom voorbij. En dat terwijl de Roemenen twee van de drie groepswedstrijden in de eigen hoofdstad Boekarest hadden mogen spelen. Woensdag volgde er in Ploiesti iets van eerherstel, in de oefeninterland tegen Wit-Rusland. Dat was mede te danken aan Marin, de middenvelder die bij Ajax volledig flopte en deze zomer werd verkocht aan Cagliari. Hij benutte in de twintigste minuut een penalty, waarmee hij de stand op 2-0 bracht.

Bogdan Mitrea had na tien minuten al de 1-0 op het scorebord gezet, op aangeven van diezelfde Marin. Nog voor rust maaktem Ionut Nedelcearu en George Puscas er zelfs 4-0 van. Na de 5-0 van Nedelcearu nam Roemenië behoorlijk wat gas terug, en maakten Yuri Kenysh, Ivan Bakhar en Vladislav Klimivoch (penalty) er nog 5-3 van. Dat was ook de eindstand, mede omdat Yevgeni Yablonski namens de bezoekers eerder in de wedstrijd al een strafschop had verprutst.