Franse blamage: Finland doet wat Portugal, Italië, Duitsland en Oranje niet konden

Reacties

Finland heeft woensdag voor een daverende verrassing gezorgd door in en tegen Frankrijk een oefenzege te boeken. Het was voor het eerst in meer dan tweeënhalf jaar dat de regerend wereldkampioen op eigen grondgebied werd geklopt.

Franse blamage: Finland doet wat Portugal, Italië, Duitsland en Oranje niet konden
© Pro Shots
Frankrijk
Frankrijk
0 - 2
Finland
Finland

Les Bleus begonnen zonder de geblesseerden Kylian Mbappé, Hugo Lloris en Benjamin Pavard, terwijl vaste waarden als N'Golo Kanté, Raphaël Varane, Adrien Rabiot en Antoine Griezmann op de bank startten. Desondanks stonden er met Paul Pogba, Kurt Zouma, Clément Lenglet en Olivier Giroud nog genoeg grote namen op het veld. De meest opvallende Fransman was echter Marcus Thuram: de zoon van 142-voudig international Lilian Thuram mocht van bondscoach Didier Deschamps (jarenlang ploeggenoot van Thuram senior) debuteren.

Junior bleef negentig minuten staan bij zijn vuurdoop, maar zal weinig feestelijke gevoelens hebben overgehouden aan zijn eerste optreden: Frankrijk blameerde zich namelijk door twee goals die snel na elkaar vielen. Eerst was het Rasmus Karjalainen (vorig seizoen nog Fortuna Sittard) die Marcus Forss diepstuurde na Frans balverlies, de spits van Brentford FC bleef koel en schoot de bal overtuigend binnen. Een paar minuten later werd het zelfs 0-2, toen Onni Valakari de bal werkelijk schitterend in de bovenhoek schilderde.

Bij die 0-2 bleef het, hetgeen een zeldzame thuisnederlaag voor Frankrijk betekende. De laatste keer dat Frankrijk in eigen huis een interland verloor, was op 23 maart 2018, toen Colombia in Parijs vriendschappelijk met 2-3 won. Sindsdien speelde Frankrijk 21 wedstrijden in eigen huis, daarvan werden er zeventien gewonnen en eindigden er vier in een remise. In die periode kwamen onder meer Italië, Argentinië, België, Nederland, Duitsland en Portugal op visite, maar zij konden allemaal níét doen wat Finland wel deed: winnen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.