Waarom de oefeninterland tegen Spanje wel degelijk belangrijk is

Reacties

De vriendschappelijke interland tegen Spanje van woensdag is er een met belangen. Oranje kan de komende periode een status als groepshoofd bij de loting voor de WK-kwalificatie veroveren.

Waarom de oefeninterland tegen Spanje wel degelijk belangrijk is
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 1
Spanje
Spanje

Op 7 december vanaf 18.00 uur wordt in Zürich geloot voor de Europese zone in het WK-voorrondetraject. De 55 landen worden hierbij onderverdeeld in zes potten. Dit gebeurt op basis van de FIFA-ranking van 26 november, oftewel de rangschikking die wordt opgemaakt na de komende interlandperiode.

De tien hoogst genoteerde Europese landen verdwijnen in Pot 1. Momenteel staat Nederland tiende op deze geschoonde lijst, maar de voorsprong op nummer elf Zwitserland is slechts zeven punten.

De oefeninterlands tellen minder zwaar mee dan Nations League-duels, maar een zege op het hoog geklasseerde Spanje zou Oranje wel een flinke boost kunnen opleveren. Na het treffen met de wereldkampioen van 2010 speelt Nederland in Nations League-verband tegen Bosnië-Herzegovina (zondag) en Polen (volgende week woensdag).

Zwitserland stuit gedurende deze interlandperiode op België (vriendschappelijk), Spanje (Nations League) en Oekraïne (Nations League). Overigens vormt Nederland op zijn beurt een bedreiging voor Duitsland, dat slechts elf punten meer heeft dan Oranje.

Qatar
Voor het WK 2022, dat in november en december van dat jaar wordt gespeeld in Qatar, plaatsen alleen de groepswinnaars zich rechtstreeks. Uiteraard neemt die kans voor Oranje toe als toplanden als Frankrijk en Portugal kunnen worden ontlopen door een status als groepshoofd af te dwingen. Al zegt dat ook niet alles: voor de loting van de WK 2018-voorronde zat Oranje in Pot 1, maar trof het uit Pot 2 de latere wereldkampioen Frankrijk.

Aan de play-offs voor Qatar 2022 nemen twaalf landen deel: de tien runners-up en twee landen uit de Nations League. In de barrages zijn drie tickets te verdienen.

Europese landen op huidige FIFA-ranking:

Land: Positie op FIFA-ranking: Punten
België 1 1.765
Frankrijk 2 1.752
Engeland 4 1.669
Portugal 5 1.661
Spanje 6 1.639
Kroatië 9 1.634
Italië 12 1.612
Denemarken 13 1.610
Duitsland 14 1.607
Nederland 15 1.596
Zwitserland 16 1.589
Polen 18 1.568

Op basis van de huidige ranking zou Nederland net geplaatst zijn bij de loting.

Lees hier de berekeningen die schuilgaan achter de FIFA-ranking

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.