Oranje worstelt en komt boven dankzij Luuk de Jong en onmisbare Memphis

Het Nederlands elftal is donderdagavond ontsnapt aan een blamage tegen Noord-Ierland. De paniek sloeg toe na de openingstreffer van de Noord-Ieren, maar in de slotfase werd alsnog de overwinning gepakt. Hierdoor heeft Oranje alles in eigen hand wat betreft kwalificatie voor het EK in 2020.

3 - 1
Noord-Ierland

Dat het allemaal niet makkelijk ging in Rotterdam, was een understatement. De statistieken na de eerste helft zeiden alles over de eerste 45 minuten. Oranje had zo'n tachtig procent balbezit, maar slechts één poging op het doel van de Noord-Ieren. Dit was een kansloze poging van Georginio Wijnaldum, die de bal zachtjes in de handen van de goalie kopte.

Het spel van het Nederlands elftal ging veel te traag en Noord-Ierland hield dan ook zeer simpel stand. Zoals wel vaker onder bondscoach Ronald Koeman moest het verschil in de tweede helft worden gemaakt. Oranje begon echter met dezelfde elf aan de tweede helft. Dat betekende dus met Marten de Roon op het middenveld, Denzel Dumfries als rechtsback en Steven Bergwijn op de plek voor hem. De buitenspeler van PSV ontbrak in de vorige interlandperiode nog met een blessure, maar bij zijn rentree in Oranje kreeg hij dus meteen een basisplaats.

Toen Oranje na 65 minuten nog steeds geen grote kans had gecreëerd, greep Koeman in. Hij bracht Donyell Malen en Donny van de Beek voor Ryan Babel en De Roon. Toeval of niet: kort daarna kreeg het Nederlands elftal de beste kans van de wedstrijd. Memphis wipte de bal over de defensie van Noord-Ierland richting Bergwijn, maar hij kreeg de bal niet langs keeper Bailey Peacock-Farrell.

Georginio Wijnaldum was de enige Oranje-speler met een poging op doel in de eerste helft.

Dat lukte Wijnaldum twintig minuten voor tijd wel, maar de Noord-Ierse keeper werd bijgestaan voor verdediger Jonny Evans, die de inzet van Wijnaldum voor de lijn weghaalde. Het betere spel van Oranje leverde ook meteen een betere sfeer op in De Kuip, maar Noord-Ierland sloeg een kwartier voor tijd keihard toe. Er ging achter elkaar een boel mis in de defensie van Oranje en invaller Josh Magennis profiteerde optimaal door binnen te koppen na een voorzet.

Meteen was het alarmfase één voor Oranje. Luuk de Jong werd gebracht, maar het was een andere invaller die in combinatie met topscorer Memphis voor opluchting zorgde. Malen vond de spits met een lage voorzet en na een knappe aanname punterde Memphis tien minuten voor tijd de gelijkmaker binnen.

De aanvaller toonde daarmee opnieuw zijn waarde. Van de 34 goals die Oranje maakte onder bondscoach Koeman, was hij rechtstreeks betrokken bij liefst twintig doelpunten. Oranje ging op zoek naar meer en kreeg dat ook in de uiterste slotfase. Malen miste eerder nog een grote kans, twee minuten in extra tijd was het wel raak. Luuk de Jong werkte in twee instanties de winnende treffer binnen bij de tweede paal. Het feest werd zelfs nog groter door nóg een goal van Memphis, waardoor Oranje extreem goede zaken doet in Groep C.

Door de overwinning komt Oranje immers aan kop in de kwalificatiegroep. Het Nederlands elftal heeft net als Duitsland en Noord-Ierland twaalf punten, maar het onderling resultaat van Oranje is het beste. Het Nederlands elftal zet door de overwinning op Noord-Ierland ook een imponerende reeks voort. Het elftal heeft inmiddels zeventien wedstrijden op rij gewonnen in De Kuip. In maart 2007 won Oranje voor het laatst niet in De Kuip (0-0 tegen Roemenië), in oktober 2000 werd voor het laatst verloren, met 0-2 van Portugal.

Van de Beek opgelucht: 'Balbezit hebben zegt niet altijd alles'