Stand van zaken: Nederland op koers voor eerste eindronde sinds 2014

Reacties

Na de overwinning op Noord-Ierland staat Nederland er uitstekend voor in de EK-kwalificatie. Oranje veroverde de eerste plaats in Groep C. Zelfs als het in de laatste drie wedstrijden nog faliekant misloopt, heeft Nederland nog een kans. We leggen uit hoe dat precies zit.

Stand van zaken: Nederland op koers voor eerste eindronde sinds 2014
© Pro Shots

De toptwee van de tien groepen kwalificeert zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, dat in twaalf verschillende landen worden afgewerkt. Op ruim de helft van de kwalificatie ligt Oranje dus uitstekend op koers om na zes jaar weer eens deel te nemen aan een eindronde.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Bij het bepalen van de rangorde in de groep wordt, zoals altijd bij UEFA-competities, eerst gekeken naar het onderling resultaat. Dit betekent bijvoorbeeld dat als Nederland en Duitsland op een gelijk aantal punten eindigen in Groep C, Oranje boven de Duitsers eindigt. Na het 2-3 verlies in Nederland won het Nederlands elftal afgelopen maand immers met 2-4 in Hamburg. Na het onderling resultaat worden de volgende criteria gehanteerd:

1: Doelsaldo
2: Aantal gemaakte doelpunten
3: Aantal gemaakte uitdoelpunten
4: Aantal zeges
5: Aantal uitzeges
6: Fair Play-ranking
7: Positie in de Nations League

Eindigt Nederland niet in de toptwee, dan is er nog een vangnet in de vorm van de Nations League-play-offs. Deze barrages worden gespeeld in het voorjaar van 2020, als de loting voor het eindtoernooi al verricht is. Hoe zitten deze play-offs in elkaar? In totaal nemen er zestien landen aan deel, verdeeld over vier trajecten. De zestien groepswinnaars van de Nations League zijn zeker van deelname, maar aangezien veel van deze teams zich al via de reguliere route zullen kwalificeren, worden de play-offs aangevuld met andere ploegen.

Het programma van Oranje


Zo 13 okt. 2019

Za 16 nov. 2019

Di 19 nov. 2019

Als bijvoorbeeld alle Divisie A-landen zich plaatsen voor het EK en Nederland als derde, vierde of vijfde eindigt in zijn kwalificatiepoule, dan stuit Oranje in de play-offs op Divisie B-landen die het niet hebben gered. Let op: dit geldt dus alleen als Nederland het niet voor elkaar krijgt om in de toptwee van Groep C te komen.

Elk 'play-offpad' telt drie wedstrijden: twee halve finales en één eindstrijd met als inzet een EK-ticket. Het thuisvoordeel voor de halve finale is voor het team dat hoger eindigde op de Nations League-ranking en de gastheer voor de finale wordt bepaald door het lot (die loting is maanden van tevoren al). De data zijn 26-28 maart (halve finales) en 29-31 maart (finales). Hopelijk kan Oranje tegen die tijd oefenduels spelen als reeds gekwalificeerd land.

'Iedereen keek naar Frenkie de Jong in waardeloze eerste helft'
Van de Beek opgelucht: 'Balbezit hebben zegt niet altijd alles'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.