VI EK Live: wie pakken de laatste tickets voor de achtste finale?

Reacties

De laatste dag van de groepsfase van het EK is aangebroken. Woensdagavond vallen de beslissingen in Groep E en F van het toernooi. Om 10.00 uur blikken we in onze talkshow VI EK Live vooruit op de wedstrijden en kijken we terug naar de ontknoping in Groep D. Dat doen we met Hedwiges Maduro als gast in de studio.

VI EK Live: wie pakken de laatste tickets voor de achtste finale?

Oud-profvoetballer Maduro is tegenwoordig trainer van Jong Almere City FC en schuift regelmatig als analist aan in voetbalpraatprogramma's. Met hem bespreken we onder andere de aanstaande ontknoping in de Poule des Doods met Frankrijk, Portugal, Duitsland en Hongarije. Verder beantwoorden we enkele kijkersvragen in de studio.

Het Nederlands elftal bereidt zich ondertussen voor op de achtste finale die op 27 juni in Boedapest wordt gespeeld. VI-hoofdredacteur Pieter Zwart is in de studio aanwezig en gaat in op de laatste ontwikkelingen.

Nu in de groepsfase steeds meer wedstrijden zijn gespeeld, vallen voor Oranje ook de puzzelstukjes in elkaar wat betreft de achtste finale. Na woensdag is de tegenstander voor de volgende ronde dan eindelijk bekend en we bekijken alvast de overgebleven opties.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 130.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE WOENSDAG 23 JUNI

Zweden
Zweden
3 - 2
Polen
Polen

• Zweden is met vier punten uit twee wedstrijden al zeker van de achtste finale. De ploeg van bondscoach Janne Andersson treft dus Polen, dat met één punt tot nu toe teleurstelt. Een punt is voor Zweden genoeg om ook nog eens bij de bovenste twee te eindigen in Groep E.

• Polen heeft dan pas één punt gepakt, maar is zeker nog niet uitgeschakeld. Bij gunstige resultaten kan het land zelfs nog op de tweede plek eindigen. Ook een plek bij de beste nummers drie is nog mogelijk. Dan moet er wel een goed resultaat worden geboekt tegen Zweden.

• Voor de laatste ontmoeting tussen Zweden en Polen moeten we flink wat jaren terug in de tijd, want dat was in 2004. Op 5 juni oefenden de twee landen tegen elkaar in aanloop naar het EK in Portugal, waarin Zweden in de kwartfinale na strafschoppen werd uitgeschakeld door het Nederlands elftal.

• Uit historisch oogpunt is Zweden de favoriet voor de ontmoeting met Polen, al zegt dat tegenwoordig natuurlijk niet zo veel. Van de laatste tien ontmoetingen won Zweden acht keer. Polen won slecht eenmaal. Dat was in 1991, toen er met 2-0 werd gewonnen in een oefenwedstrijd.

Slowakije
Slowakije
0 - 5
Spanje
Spanje

• Slowakije won van Polen en verloor van Zweden, waardoor het land met drie punten op de tweede plek staat. Het kan nog alle kanten op met de Slowaken. Als het een beetje meezit, wipt de ploeg over Zweden heen. Maar met een beetje pech eindigt Slowakije nog onderaan. Alles is nog mogelijk.

• Dat geldt ook voor Spanje, dat met gelijke spelen tegen Zweden en Polen teleurstelde. De Zuid-Europeanen waren voorafgaand aan het toernooi een van de favorieten, maar maken de verwachtingen nog niet bepaald waar. Net als bij Slowakije is het zo dat de Spanjaarden nog op elke plek in de poule kunnen eindigen.

• Slowakije zal hoop proberen te putten uit de confrontatie uit 2014, want dat is tot nu toe de enige keer dat Spanje werd verslagen. Tijdens de EK-kwalificatiereeks was Slowakije met 2-1 te sterk door goals van Juraj Kucka en Miroslav Stoch. Björn Kuipers was toen de scheidsrechter.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep E Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Zweden
3
2
1
0
4-2
+2
7
2
Spanje
3
1
2
0
6-1
+5
5
3
Slowakije
3
1
0
2
2-7
-5
3
4
Polen
3
0
1
2
4-6
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Portugal
Portugal
2 - 2
Frankrijk
Frankrijk

• De absolute kraker in Groep F gaat tussen Portugal en Frankrijk. Les Bleus zijn al zeker van de laatste zestien, de titelverdediger niet. Voor Portugal wordt het met drie punten mogelijk flink rekenen.

• Regerend wereldkampioen Frankrijk werd voorafgaand aan het toernooi gezien als de topfavoriet, maar maakt het met een magere zege op Duitsland en een teleurstellend gelijkspel tegen Hongarije nog niet waar.

• Portugal-Frankrijk is een herhaling van de EK-finale van 2016, toen de Portugezen in Parijs na verlenging met 1-0 wonnen. Éder besliste de wedstrijd na 109 minuten. Het was ook het duel waarin Cristiano Ronaldo al na 25 minuten moest afhaken met een blessure.

• Na die EK-finale van 2016 troffen Portugal en Frankrijk elkaar vorig jaar nog in de Nations League. Ook toen waren beide landen aan elkaar gewaagd. In Parijs werd niet gescoord en in eigen huis verloor Portugal door een doelpunt van N'Golo Kanté.

Duitsland
Duitsland
2 - 2
Hongarije
Hongarije

• Na de knappe zege op Portugal (2-4) heeft Duitsland plaatsing voor de achtste finale in eigen hand. Met drie punten sta je er immers uitstekend voor in deze opzet.

• Hongarije werd gezien als de gedoodverfde nummer laatst in de Poule des Doods, maar liet tegen Frankrijk zien dat er rekening gehouden moet worden met de ploeg. De wereldkampioen kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

• Het is misschien moeilijk te geloven, maar dit is de eerste keer sinds het WK van 1954 dat Duitsland en Hongarije elkaar op een eindtoernooi treffen. Hongarije won toen in de groepsfase met - schrik niet - 8-3 van de Duitsers, maar die namen in de finale revanche door met 3-2 te winnen en de wereldbeker te pakken.

• Duitsland en Hongarije stonden in 2016 voor het laatst tegenover elkaar ter voorbereiding op het EK in Frankrijk. De Duitsers wonnen met 2-0. Vier basisspelers van toen zijn er ook woensdag weer bij: Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Toni Kroos en Thomas Müller.

Europees Kampioenschap

Stand Groep F Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
3
1
2
0
4-3
+1
5
2
Duitsland
3
1
1
1
6-5
+1
4
3
Portugal
3
1
1
1
7-6
+1
4
4
Hongarije
3
0
2
1
3-6
-3
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

De dag van Oranje

Het Nederlands elftal geniet woensdag van een vrije dag. Donderdag en vrijdag wordt er weer getraind en zaterdag volgt de reis naar Hongarije.

PRO-TIP

De loopbaan van Robin Gosens blijft opmerkelijk. Eerder deze week zoomden we op VI PRO in op de bijzondere ontwikkeling die de wingback doormaakt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.