Situatie Oranje iets overzichtelijker: Tsjechië mogelijke tegenstander

Reacties

De eerste ronde van het EK nadert zijn ontknoping en dus is het bijna duidelijk wie de opponent van Oranje wordt in de achtste finale. We zetten de situatie op een rijtje na de climax in Groep D.

Situatie Oranje iets overzichtelijker: Tsjechië mogelijke tegenstander
© Pro Shots

Tsjechië legde daarin beslag op de derde plek en weet zich door het puntenaantal (vier) zeker van een plek onder de beste vier nummers drie en daarmee een plaats in de knock-outfase. Maandagavond stelde ook Zwitserland als nummer drie al deelname aan de laatste zestien veilig. Finland (B) en Oekraïne (C) zitten nog in de wachtkamer. Overigens was Tsjechië voor de laatste speelronde in Groep D al zeker van een achtste finale-optreden; Kroatië stak de ploeg nog voorbij.

Inmiddels blijven er steeds minder combinaties over voor het Nederlands elftal. Zeker is dat Oranje zondag in Boedapest stuit op de nummer drie van Groep D (Tsjechië dus) of F. De blik gaat onwillekeurig al snel naar Groep F, de poule van Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Portugal.

Als we ervan uitgaan dat de nummer drie van Groep F bij het setje van de beste vier nummers drie zit, dan blijven er nog twee combinaties over. A en D zitten er namelijk sowieso bij.

* A, C, D, F
* A, D, E, F

In het eerste geval wacht Oranje een ontmoeting met Tsjechië, in het andere scenario moet het Nederlands elftal aantreden tegen de nummer drie van Groep F.

Situatie beste nummers drie:

Poule Land Duels en punten Doelsaldo
D Tsjechië 3-4 (3-2)*
A Zwitserland 3-4 (4-5)*
F Portugal 2-3 (5-4)
C Oekraïne 3-3 (4-5)
B Finland 3-3 (1-3)
E Spanje 2-2 (1-1)

* Al zeker van de volgende ronde

Om 'Groep F' te ontwijken, is het nu cruciaal dat Groep E een slechte nummer drie voortbrengt. Om er een scenario uit te pikken (er zijn nog heel veel): Polen moet niet winnen van Zweden en Spanje dient Slowakije te kloppen, maar dan niet met 4-3, 5-4 of 6-5 etc. In dat geval hebben de Slowaken namelijk een beter doelsaldo dan Oekraïne. Wordt het 3-2 bij Spanje - Slowakije dan wordt gekeken naar de kaartenlast van Oekraïne en Slowakije: hoe minder gele en rode kaarten, hoe beter voor de kandidaten.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep E Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Zweden
3
2
1
0
4-2
+2
7
2
Spanje
3
1
2
0
6-1
+5
5
3
Slowakije
3
1
0
2
2-7
-5
3
4
Polen
3
0
1
2
4-6
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het is trouwens nog niet gezegd dat de nummer drie van Poule F zich schaart onder de beste nummers drie. Momenteel bekleedt Portugal die positie, maar de titelverdediger speelt woensdag nog tegen wereldkampioen Frankrijk. De Zuid-Europeanen blijven bij een nederlaag van twee goals verschil sowieso de nummers drie van Groep B (Finland) en Groep C (Oekraïne) voor, maar vliegen er bij een verliesbeurt uiteraard alsnog uit als Hongarije wint van Duitsland. Voor de nummer vier is namelijk geen vangnet uitgespannen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.