VI EK Live: de kracht en zwakte van Oostenrijk en de roots van Dumfries

Reacties

Het is matchday voor het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Frank de Boer speelt vanavond tegen Oostenrijk zijn tweede groepswedstrijd van het EK. Alex Pastoor werkte de afgelopen jaren in de Oostenrijkse competitie en is te gast in onze talkshow VI EK Live.

VI EK Live: de kracht en zwakte van Oostenrijk en de roots van Dumfries

Daarin zal het onder meer gaan over de sterke en zwakke punten van de Oostenrijkers, die hun eerste groepswedstrijd van dit EK met 3-1 wonnen van van Noord-Macedonië. Wie moet Oranje vanavond goed in de gaten houden, nu Marko Arnautovic er vanwege een schorsing niet bij is en wat wordt de rol van David Alaba?

Het zal ook gaan over Denzel Dumfries. Pastoor was immers de trainer die hem in 2015 zijn debuut in het profvoetbal gunde. Tot de zomer van 2017 werkten ze samen bij Sparta Rotterdam. De rechtsback vertrok vervolgens naar SC Heerenveen, om via PSV uiteindelijk te belanden bij het Nederlands elftal. Daar maakte hij indruk bij zijn EK-debuut, hij staat inmiddels zelfs op de radar van Internazionale.

Met Oranje-watcher Simon Zwartkruis zal het onder meer gaan over de keuzes van De Boer. De bondscoach maakte woensdag bekend dat Matthijs de Ligt terugkeert in de basis, maar hoe komt de rest van de opstelling eruit te zien tegen de Oostenrijkers? En hoe staat Oranje er verder voor?

Uiteraard is er ook aandacht voor de andere kraker van donderdag. Om 18.00 uur staat in Kopenhagen het beladen duel tussen Denemarken en België op het programma. Een wedstrijd waarbij de emoties rond Christian Eriksen ongetwijfeld de boventoon zullen voeren, maar voor de Denen zijn de sportieve belangen groot na de nederlaag tegen Finland. Verslaggever Marco Timmer is in Kopenhagen en praat ons via Skype bij.

VI EK Live wordt elke dag vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 130.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Om de online talkshow goed te kunnen bekijken via de VI-app is het belangrijk dat de nieuwste update is geïnstalleerd. Bekijk in de App Store voor Android of iOS of je de nieuwste versie op je telefoon hebt. In de nieuwe app is ook een aantal bugfixes toegepast.

SPOORBOEKJE DONDERDAG 17 JUNI

Oekraïne
Oekraïne
2 - 1
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië

• Nog niet zo heel lang geleden stonden Oekraïne en Noord-Macedonië tegenover elkaar in de kwalificatie voor het EK 2016. Oekraïne trok in het tweeluik tweemaal aan het langste eind (1-0 en 0-2).

Goran Pandev schreef afgelopen zondag historie door het eerste doelpunt van Noord-Macedonië op een eindronde te maken. Dat deed de aanvaller op 37-jarige leeftijd. Daarmee werd hij net niet de oudste doelpuntenmaker op een EK. Dat record staat nog op naam van Ivica Vastic (38 jaar en 257 dagen).

• Toen Pandev zijn debuut maakte voor de nationale ploeg was zijn tegenstander van vanavond nog niet eens geboren. Ilya Zabarnyi zag het levenslicht op 1 september 2002 en is daarmee één van de jongste deelnemers aan het EK.

Denemarken
Denemarken
1 - 2
België
België

• Iets meer dan een half jaar geleden speelden België en Denemarken nog tegen elkaar. Het werd toen 4-2 voor De Rode Duivels door goals van Romelu Lukaku (2), Youri Tielemans en Kevin De Bruyne. Twee maanden eerder won België ook in Kopenhagen (0-2 door goals van Jason Denayer en Dries Mertens).

Romelu Lukaku is door zijn twee treffers tegen Rusland nog altijd de topscorer van dit EK. Hij deelt die titel momenteel met Ciro Immobile, Manuel Locatelli, Patrik Schick en Cristiano Ronaldo. Met 62 treffers in 94 interlands is de spits ook topscorer aller tijden van België.

Dries Mertens kan in Kopenhagen zijn honderdste interland voor België spelen. De aanvaller, die in 2011 debuteerde onder Georges Leekens, was in zijn 99 wedstrijden tot nu toe goed voor 21 treffers. Als hij in actie komt in Denemarken, wordt hij de vijfde speler in de historie van de Belgen die de grens van honderd interlands slecht.

Nederland
Nederland
2 - 0
Oostenrijk
Oostenrijk

• In 2016 speelde Nederland voor het laatst tegen Oostenrijk. De vriendschappelijke interland in Wenen werd door Oranje gewonnen met 0-2. Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum bezorgden toenmalig bondscoach Danny Blind de zege.

• Voor Marten de Roon en Davy Klaassen kan de wedstrijd tegen Oostenrijk hun 25ste interland voor Oranje worden. Een mijlpaal die doorgaans wordt beloond met een zilveren schaal.

• Als Georginio Wijnaldum trefzeker is tegen Oostenrijk komt hij op 24 interlanddoelpunten voor Oranje. Daarmee zou hij Marco van Basten en Dirk Kuijt evenaren op de lijst van topscorers aller tijden. Memphis Depay staat al op 26 en heeft de toptien in het vizier.

Europees Kampioenschap

Stand Groep C Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
3
0
0
8-2
+6
9
2
Oostenrijk
3
2
0
1
4-3
+1
6
3
Oekraïne
3
1
0
2
4-5
-1
3
4
Noord-Macedonië
3
0
0
3
2-8
-6
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

PRO-tip

Op VI PRO zoomen we in op de waarde van Georginio Wijnaldum voor dit Oranje. De suggestie wordt vaak gewekt dat Oranje wat de doelpunten betreft totaal afhankelijk is van Memphis Depay, maar de aanvoerder doet ook geregeld een duit in het zakje.

Bekijk hieronder de uitzending van woensdag terug:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.