Verzet in Europa groeit: ook Denen stemmen niet op Infantino

Reacties

De voetbalbond van Denemarken stemt niet op Gianni Infantino bij de verkiezing voor het presidentschap van de FIFA in 2023. Het is een reactie op het verbod van de One Love-band door de voetbalbond. Eerder liet ook de Duitse bond al weten niet op de FIFA-baas te stemmen.

Verzet in Europa groeit: ook Denen stemmen niet op Infantino

'Het is een buitengewone situatie. Ik ben niet alleen teleurgesteld, ik ben heel boos. Het is compleet onaanvaardbaar dat de spelers hieraan moeten worden blootgesteld. We moeten erop reageren', laat Jesper Møller, voorzitter van de Deense voetbalbond (DBU), op een persconferentie weten.

Veel zal de houding van de Duitsers en de Denen niet uitmaken. Infantino staat sinds 2016 aan het roer bij de FIFA en voor de volgende verkiezingen is er geen andere kandidaat. De deadline voor andere kandidaten is al verstreken en die hebben zich volgens de voetbalbond ook niet gemeld. Bovendien lieten al diverse bonden weten Infantino wel te steunen. Toch blijft de Deense bondsvoorzitter bij zijn standpunt. 'Er is nog tijd. Denemarken steunt de huidige president in ieder geval niet', zei Møller.

Duitsland 
De Duitse voetbalbond (DFB) liet in de persoon van voorzitter Bernd Neuendorf al weten niet op Infantino te stemmen. De bond geeft desondanks aan zelf ook geen kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap te nomineren. 'Veel bonden hebben hun steun betuigd aan de zittende president Gianni Infantino. Met dit besluit willen we laten zien dat wij hadden gewild dat de FIFA zich beter had ingezet voor mensenrechten.' Een van de eisen van de voetbalbond was om een compensatiefonds voor arbeidsmigranten in Qatar op te richten, maar dat kwam er nog niet.

Met deze acties wordt het verzet tegen de FIFA vanuit Europese landen steeds groter. Zo gaf Duitsland woensdag voorafgaand aan het WK-groepsduel met Japan een krachtig statement af. Simon Kjaer noemde de actie van de FIFA om de One Love-band te verbieden 'compleet belachelijk'. Dat zei de Deense aanvoerder tegen Tipsbladet.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
3
2
0
1
6-3
+3
6
2
Australië
3
2
0
1
3-4
-1
6
3
Tunesië
3
1
1
1
1-1
0
4
4
Denemarken
3
0
1
2
1-3
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep E Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Japan
3
2
0
1
4-3
+1
6
2
Spanje
3
1
1
1
9-3
+6
4
3
Duitsland
3
1
1
1
6-5
+1
4
4
Costa Rica
3
1
0
2
3-11
-8
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.