Vervelend weerzien voor Ibrahimovic met eerste Italiaanse liefde

De topper in de Serie A van zondagavond tussen AC Milan en Juventus heeft geen winnaar opgeleverd. In een kansarme maar strijdvolle kraker slaagden beide teams er niet in om te scoren.

AC Milan
AC Milan
0 - 0
Juventus
Juventus

Bij Juventus verscheen Matthijs de Ligt niet aan de aftrap. De verdediger kreeg in de nacht van zaterdag op zondag plots last van zijn darmen. Vanwege de buikgriep besloot coach Massimiliano Allegri hem uit voorzorg niet in de basis op te stellen. Zijn plek naast Giorgio Chiellini in het hart van de defensie werd ingenomen door Daniele Rugani.

Beide ploegen maakten er een strijd van op het middenveld en met name de duels tussen Sandro Tonali en Manuel Locatelli waren fel. Door de dominantie van Tonali zag Locatelli zich in de openingsfase meerdere keren genoodzaakt een overtreding te maken. Na slechts tien minuten liep de 24-jarige Juventus-middenvelder tegen zijn vijfde gele prent van het seizoen aan. Hierdoor mist Locatelli door een schorsing sowieso het Serie A-duel met Hellas Verona op 6 februari.

Blessure Zlatan
Pijnlijk voor Milan was het wegvallen van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed viel na een half uur uit met een enkelblessure en werd vervangen door Olivier Giroud. Daarna was het wachten op een doelpoging waarmee de wedstrijd zou worden opengebroken. Rafael Leão liet na twintig minuten na de openingstreffer te maken: de 22-jarige Portugees kwam in kansrijke positie, maar zijn inzet werd knap gepareerd door Juventus-keeper Wojciech Szczesny. Kort daarna probeerde Paulo Dybala in vrijstaande positie het beste te maken van een lange pass, maar zijn schot van ver miste kracht waarna de ploegen zonder treffers gingen rusten.

Toen het tweede bedrijf tien minuten oud was, testte Leão Juventus-keeper Szczesny opnieuw. De aanvaller, die dit seizoen op acht treffers staat uit 23 wedstrijden, dribbelde zich naar een talrijke positie. Szczesny redde fabuleus en hield Juventus in de wedstrijd. Milan-invaller Alexis Saelemaekers probeerde het een kwartier voor tijd eveneens van afstand, maar zijn poging zorge niet voor een kentering. Aan de andere kant leverden een inzet van invaller Arthur en een daaropvolgende kopbal van Weston McKennie niets op.

Empoli
Empoli
2 - 4
AS Roma
AS Roma

AS Roma kende in de eerste helft op bezoek bij Empoli nagenoeg geen tegenstand. Dankzij goals van Tammy Abraham, Gianluca Mancini, Sérgio Oliveira en Nicolò Zaniolo leidde de ploeg van coach José Mourinho na veertig minuten luxueus met liefst 0-4. Na de pauze deed de nummer twaalf van de competitie via de aanvallers Andrea Pinamonti en Nedim Bajrami nog wel wat terug, al was het niet genoeg om Roma in de war te brengen. Bij de Romeinen maakte ex-Feyenoorder Rick Karsdorp de negentig minuten vol.

Napoli
Napoli
4 - 1
Salernitana
Salernitana

Napoli boekte een probleemloze thuiszege op Salernitana. Na de 1-0 van Juan Jesus kwam de rodelantaarndrager via spits Federico Bonazzoli nog wel op 1-1, maar na de rake penalty van Dries Mertens in de extra tijd van de eerste helft was het verzet gebroken. Voor de 34-jarige Belgische aanvaller was zijn treffer zijn zevende competitiedoelpunt van het seizoen. Na de pauze bediende Mertens Amir Rrahmani, die het verschil op twee goals bracht.

Nadat Frédéric Veseli hands maakte en met een tweede gele kaart en dus rood moest vertrekken, zette Lorenzo Insigne vanaf de strafschopstip de uitslag op het scorebord. De dribbelaar noteerde zijn 115e doelpunt in Napolitaanse dienst en evenaarde daarmee de productie van de in november 2020 overleden Diego Maradona.

Cagliari
Cagliari
1 - 1
Fiorentina
Fiorentina

Het affiche tussen Cagliari en Fiorentina werd de wedstrijd van de gemiste strafschoppen. Na acht minuten miste Cristian Biraghi namens de bezoekers, die het zonder de zieke topscorer Dusan Vlahovic moesten stellen, vanaf elf meter. Na de pauze volgde Cagliari-middenvelder João Pedro onbedoeld zijn voorbeeld. Twintig minuten voor zijn misser opende Pedro weliswaar de score, al werd de voorsprong een kwartier voor tijd ongedaan gemaakt door Riccardo Sottil. Fiorentina-back Álvaro Odriozola zat toen in de kleedkamer: de Spanjaard kreeg een directe rode kaart vanwege hands, wat de penalty van Pedro inleidde.

Spezia
Spezia
1 - 0
Sampdoria
Sampdoria

Spezia, waar doelman Jeroen Zoet heel het duel op de bank bleef, sloot de kraker onderin de Serie A tegen Sampdoria af met een overwinning. Op aangeven van Kevin Agudelo maakte Daniele Verde de enige goal van de wedstrijd. Sampdoria moest het in de laatste twintig minuten van de wedstrijd met een man minder stellen. Na een tweede, uitgedeelde elleboog ontving de Zweedse middenvelder Albin Ekdal zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Torino
Torino
1 - 1
Sassuolo
Sassuolo

Middenmoter Torino slaagde er niet om concurrent Sassuolo te verslaan. Via Antonio Sanabria, die werd bediend door Wilfried Singo, kwam de ploeg van trainer Ivan Juric na een kwartier op 1-0. Torino hield vervolgens lang stand en kreeg tal van kansen op de 2-0, maar de treffer viel aan de andere kant. Na goed werk van Domenico Berardi faalde Giacomo Raspadori niet toen hij één op één ging met Torino-doelman Vanja Milinkovic-Savic.