Vernieuwd Ajax heeft met zege op Utrecht na 99 dagen weer clean sheet te pakken

Reacties

Ajax heeft zondagmiddag een solide overwinning geboekt op FC Utrecht. In tegenstelling tot de afgelopen maanden waren de Amsterdammers in eigen huis behoorlijk stabiel achterin, waardoor Brian Brobbey extra belangrijk kon zijn voorin.

Vernieuwd Ajax heeft met zege op Utrecht na 99 dagen weer clean sheet te pakken
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 0
FC Utrecht
FC Utrecht

Van 't Schip ging zondag verder met het dichttimmeren van zijn defensie. Hij liet net als tegen AZ vijf verdedigers starten en zette daarbij nog twee controleurs in de vorm van Sivert Mannsverk en Jordan Henderson. Beiden keerden terug in de basis, Henderson zat op de bank tegen AZ en Mannsverk kreeg zijn eerste basisplaats sinds september.

Achterin maakte Ahmetcan Kaplan zijn basisdebuut en dat pakte in verdedigend opzicht goed uit. Ajax gaf bijzonder weinig weg tegen Utrecht, maar creëerde zelf ook niet bijster veel. In de laatste tien minuten van de eerste helft ging het opeens hard. Utrecht-spits Sam Lammers schudde Devyne Rensch van zich af en kreeg de grootste kans voor de uitclub, hij schoot echter hoog over.

Enkele minuten later viel de 1-0 via Brobbey, op papier de enige aanvaller in de Ajax-opstelling. Borna Sosa verlengde slim een lange bal van Kaplan en Brobbey schoof door de benen van keeper Mattijs Branderhorst binnen voor zijn vijftiende treffer in de Eredivisie. In de laatste vijf seizoenen kreeg alleen Sébastien Haller het voor elkaar om ook minimaal vijftien goals in één Eredivisie-seizoen te maken. De Ivoriaanse spits was overigens aanwezig in de Johan Cruijff Arena om het duel tussen zijn twee voormalige werkgevers te bekijken.

Ook in de tweede helft waren grote kansen schaars, wat voor Ajax een verademing was. De afgelopen weken was de Amsterdamse defensie regelmatig een gatenkaas, resulterend in zestien opeenvolgende wedstrijden met minimaal één tegendoelpunt. De laatste keer dat de nul werd gehouden was op 25 november, thuis tegen Vitesse (5-0). Het werd zodoende nog flink spannend toen Utrecht meer initiatief nam richting het einde van de wedstrijd.

Kenneth Taylor schuift de 2-0 binnen.
© Pro Shots
Kenneth Taylor schuift de 2-0 binnen.

Ajax hield stand en het was Kenneth Taylor die een kwartier voor tijd voor de verlossing zorgde. De middenvelder, tegen Bodø/Glimt ook al beslissend geweest, werd aangespeeld door Brobbey en met een schuiver - wederom door de benen van Branderhorst - maakte hij de 2-0. Het vasthouden van die voorsprong werd een stuk lastiger voor Ajax na een VAR-ingreep.

Rensch stapte tien minuten voor tijd over de bal heen en raakte Lammers hard op zijn enkel. Scheidsrechter Sander van der Eijk gaf in eerste instantie geel. Op aangeven van VAR Rob Dieperink ging de arbiter nogmaals kijken naar de overtreding en kreeg Rensch voor de derde keer in zijn carrière rood. Met Jakov Medic voor Kristian Hlynsson bracht Van 't Schip zijn defensie op orde, Utrecht kwam ook met een man meer niet meer tot grote kansen.

Daardoor heeft Ajax voor het eerst na 99 dagen weer eens de nul gehouden in een officiële wedstrijd. Belangrijker nog voor de Amsterdammers: Ajax profiteert van het eerdere puntenverlies van AZ en nadert de nummer vier van de Eredivisie tot op vier punten. Voor Ajax is het de eerste competitiezege sinds 27 januari, daarna verspeelde Ajax in vier opeenvolgende duels punten.

FC Utrecht haakt door het verlies voorlopig af in de strijd om de vijfde plek, Go Ahead Eagles en NEC doen nog wel volop mee. De nummer vijf van de Eredivisie ontloopt mogelijk de play-offs voor een Europees ticket, als Feyenoord het bekertoernooi wint.

Ajax Nederland

FC Utrecht Nederland

FC Utrecht Nederland

De 1-0 van Brobbey. Klik onder of boven de video om de goal te bekijken

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSV
32
28
3
1
107-19
+88
87
2
Feyenoord
32
24
6
2
85-24
+61
78
3
FC Twente
32
19
6
7
60-33
+27
63
4
AZ
32
18
7
7
64-36
+28
61
5
Ajax
32
14
10
8
69-59
+10
52
6
N.E.C.
32
13
11
8
62-47
+15
50
* Actueel tot en met 7 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.