Ventura en Italië, een tot mislukking gedoemde mismatch

Reacties

Het ontslag van Giampiero Ventura na het mislopen van het WK door Italië is geen verrassing. De relatie tussen de bondscoach en zijn spelers stond door verschillende meningsverschillen en incidenten ook voordat het rampscenario zich voltrok al onder druk.

Ventura en Italië, een tot mislukking gedoemde mismatch

Als opvolger van Antonio Conte kwam Ventura niet in een gespreid bedje terecht. Conte smeedde op het EK van 2016 een collectief, spelend in een 3-5-2-systeem met hoge pressing dat de Italianen als gegoten zat, maar uitschakeling tegen Duitsland niet kon voorkomen. Aan de 69-jarige Ventura, wiens grootste prestatie de zevende plek in de Serie met Torino is en die ontslagen werd bij zijn grootste werkgever Napoli na negentien duels, de taak om nieuwe talenten in te passen in een selectie met veel gewaardeerde krachten op datum en het WK te halen.

Ventura koos in de WK-kwalificatie aanvankelijk ook voor een driemansdefensie, in de 3-5-2-formatie waarvoor Italië als geen ander land al jarenlang geschikte spelers heeft. Na drie duels waaronder een remise tegen Spanje gooide de 69-jarige bondscoach het roer echter om en draafden de Italianen op in een 4-2-4-systeem. Toen het erop aan kwam in de play-offs tegen Zweden greep Ventura weer terug op 3-5-2, mogelijk op verzoek van de spelers, die het meerdere malen oneens waren met Ventura.

'Op het moment dat we bij Spanje in de groep kwamen, wisten we al dat we voor de play-offs moesten gaan', liet Ventura optekenen na de tweede plaats in Groep G. Daar was doelman Gianluigi Buffon het absoluut niet mee eens, die zich niet wilde 'neerleggen bij middelmaat'. 'Als je gewend raakt aan middelmaat, bevind je je op glad ijs en kun je snel wegzakken. De enige mentaliteit die ik ken is de lat hoog houden, verbeteren en hoge doelen stellen.'

Ventura troost de afzwaaiende Buffon na de 0-0 in eigen land.
Ventura troost de afzwaaiende Buffon na de 0-0 in eigen land.

Volgens Sky Italia was het na de eerste wedstrijd tegen Zweden (1-0 nederlaag) al behoorlijk hommeles tussen Ventura en de spelers. Hij zou gedreigd hebben met ontslag na een ruzie met een aantal van hen die zijn tactiek betwijfelden. 'Dan doen jullie het toch…', zou Ventura daaraan hebben toegevoegd.

Tijdens de rampzalige return was het zelfs op beeld duidelijk dat er onvrede heerste onder de spelers over de keuzes van Ventura, die na lang wachten Napoli-uitblinker Jorginho dan eindelijk voor de neus van Brazilië wegkaapte en liet debuteren in de play-offs. Zijn ploeggenoot Lorenzo Insigne kreeg geen speeltijd in het cruciale duel met Zweden, wat Ventura op de toorn van routinier Daniele De Rossi kwam te staan.

De middenvelder van AS Roma weigerde aanvankelijk, in het zicht van de camera, warm te gaan lopen voor een invalbeurt. 'Waarom zou ik er in vredesnaam in moeten? We moeten winnen, niet gelijkspelen', zou een zichtbaar geïrriteerde De Rossi hebben gezegd terwijl hij naar Insigne wees om aan te geven dat de vleugelflitser erin zou moeten komen.

Een zoveelste teken aan de wand dat het huwelijk tussen Ventura en de nationale ploeg geen gelukkige toekomst beschoren was. Door de mislukte kwalificatie onder zijn hoede blijven de Italianen voor het eerst sinds 1958 thuis tijdens het wereldkampioenschap.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.