Veerkracht Roda helpt Tomasson aan positief debuut

SC Heerenveen en Roda JC hebben een punt overgehouden aan een aantrekkelijke confrontatie, waarin de debuterende Jon Dahl Tomasson zijn ploeg tot twee keer toe een Friese voorsprong ongedaan zag maken (2-2).

Tomasson had zich wel een betere start van zijn debuut op de bank van Roda JC gewenst. De Deense vervanger van de ontslagen Ruud Brood zag zijn ploeg al na twaalf minuten tegen een achterstand aankijken. Hakim Ziyech was verantwoordelijk voor het positieve begin van SC Heerenveen.

De middenvelder maakte rond de middenlijn Anouar Kali de bal afhandig, om zijn actie te beëindigen met een bekeken schot van net binnen het strafschopgebied. Maar een lang leven was de Friese voorsprong niet beschoren.

Krisztián Németh tekende na een half uur voor de gelijkmaker, waarvan Guus Hupperts het voorbereidende werk deed. De treffer van Hongaarse makelij was verdiend gezien het knappe herstel van Roda JC.

Maar in de tweede helft kon de Limburgse ploeg de lijn niet doorzetten. SC Heerenveen voerde de druk op het Roda-doel op. Met soms kunst en vliegwerk bleef een nieuwe Friese treffer uit, totdat scheidsrechter Pol van Boekel in een actie van Henk Dijkhuizen voldoende aanleiding zag voor een strafschop.

Alfred Finnbogason, die zich nauwelijks positief kon manifesteren, klaarde de klus naar behoren. De achttiende seizoentreffer van de IJslander bleek opnieuw niet een solide basis voor de zege. Roda JC had dit keer slechts vijf minuten nodig voor een adequaat antwoord. Dat kwam van Hupperts. De aanvaller werkte met buitenkant voet fraai de bal achter keeper Kristoffer Nordfeldt.

Door het resultaat in het Abe Lenstra Stadion verandert er weinig voor beide ploegen. SC Heerenveen blijft vijfde, terwijl Roda JC naast RKC Waalwijk op de veertiende plaats kwam.