Vanaf volgend seizoen beloftenteams in Jupiler League

De clubs uit de Jupiler League zijn onder protest akkoord gegaan met de toetreding van beloftenteams. Welke ploegen dat zijn is nog niet bekend. De grootste gegadigden lijken Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente.

Vanaf volgend seizoen beloftenteams in Jupiler League

De KNVB heeft de clubs de garantie gegeven dat er geen competitievervalsing gaat plaatsvinden op het tweede niveau van Nederland. Dit omdat bijvoorbeeld Ajax en PSV een samenwerkingsverband hebben met respectievelijk Almere City FC en FC Eindhoven. Specifiek dit onderwerp was een groot struikelblok voor de andere betrokken clubs.

De bond wil vervalsing tegen gaan door bijvoorbeeld de onderlinge wedstrijden van Eindhoven en PSV in te delen in de eerste vier ronden van een periode. Dit om de beslissende fase van een periodetitel soepel te laten verlopen.

Ook de speeldag was onderwerp van gesprek. De vrijdag is niet langer heilig als speeldag. De clubs, waarvan FC Dordrecht, FC Eindhoven en Sparta Rotterdam tegen de toetreding van beloftenteams stemden, kunnen een voorkeur opgeven wat de speeldag betreft.

Daarnaast stelde de KNVB een expliciete regel op voor de toe te treden tweede teams van clubs uit de Eredivisie. Zo mogen die elftallen slechts drie dispensatiespelers van voetballers ouder dan 23 jaar op stellen. Het akkoord van de clubs uit de Eerste Divisie werd min of meer opgelegd door televisiezenders Fox en Eredivisie Live.

AttractieverDe zenders gaven aan dat de productiekosten van een miljoen euro per jaar bij de clubs kwam te liggen wanneer er geen akkoord zou komen. De zenders denken de competitie attractiever te maken met de toetreding van de beloftenteams.

Daarbij werd ook direct duidelijk dat er geen Topklassers naar de Jupiler League kunnen promoveren. Dit omdat de clubs in de Jupiler League de televisiegelden, die aanzienlijk hoger liggen dan de voorgaande jaren, niet willen verdelen over nog meer clubs.

Dat is met name een hard gelag voor Katwijk en Achilles '29, de kampioenen van de Topklasse zaterdag en zondag. Komend weekend strijden beide teams om de algehele Topklasse-titel.

De KNVB en het medialandschap kunnen overigens alsnog anders besluiten. Mochten zij de promotie van de amateurs naar de Jupiler League als een verbetering zien, is het niet ondenkbaar dat dit bij nader inzien toch wordt toegestaan met eventueel de mogelijkheid tot een uitbreiding van twintig clubs. (Marco Timmer / Jarno Verweij)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen