Van Veldhoven op weg naar Roda-uitgang: 'Ik heb mijn principes'

Reacties

Het vertrek van Harm van Veldhoven bij Roda JC is aanstaande. De algemeen en technisch directeur, eerder als trainer actief in Kerkrade, is sinds ruim een maand met ziekteverlof.

Van Veldhoven op weg naar Roda-uitgang: 'Ik heb mijn principes'

Kort na de komst van de Mexicaanse investeerder Mauricio Garcia de la Vega zei hij het niet langer op te kunnen brengen om zijn werkzaamheden te vervolgen. Van Veldhoven kampte met overspanningsklachten, zo liet woordvoerder Pieter Nieuwenhuis van Garcia de la Vega optekenen. De lichamelijke klachten vormen slechts een deel van het verhaal. Van Veldhoven heeft grote moeite met de koers die de Mexicaan wil varen. Hij hoopte Roda juist terug naar de basis te brengen. Het accent moest volgens de directeur komen te liggen op de regio, op de jeugdopleiding, op voorzichtig financieel beleid.

Na de entree van De la Vega, die de clubaandelen overnam van Frits Schrouff, zag Van Veldhoven de koers volledig gedraaid. Hij moest via-via vernemen dat de nieuwe investeerder John van 't Schip wilde aanstellen als nieuwe trainer en bereid was hem een salaris van meerdere tonnen te geven. Totaal onverantwoord, volgens Van Veldhoven. Maar bovenal voelde hij zich als directeur en Roda-man totaal niet serieus genomen.

Nadat Garcia de la Vega er niet in slaagde een akkoord te sluiten met Van 't Schip, verlegde de Mexicaan het vizier naar Jean-Paul de Jong. De Utrechter zou hem van verschillende kanten getipt zijn. Onder meer door Hypercube, het onderzoeksbureau van Pieter Nieuwenhuis. De Jong stond óók al langer op Van Veldhovens lijstje, dus op zich kon hij zich in de keuze wel vinden. Maar niet in de gevolgde procedure. Aspirant-eigenaar Garcia de la Vega reisde naar Spanje om daar te onderhandelen met De Jong. De technisch directeur bleef achter in Kerkrade, waar zijn invloed op de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer voor zijn gevoel tot een minimum beperkt bleef. Zo zag hij in een paar dagen meer zaken passeren waar hij zich niet mee kon vereenzelvigen. Van Veldhoven was niet van plan zich als een loopjongen te laten gebruiken en besloot zich ziek te melden. Afgelopen woensdag zat hij om tafel met Nieuwenhuis om de ontstane situatie te bespreken.

Een terugkeer van Van Veldhoven is er niet waarschijnlijker op geworden. De oud-voetballer heeft niet het idee dat de manier van werken wezenlijk zal veranderen. Voorlopig zitten de partijen nog in een impasse, maar een ontbinding van het contract voor onbepaalde tijd lijkt onvermijdelijk. Van Veldhoven wil niet publiekelijk op alle details ingaan. Toch is hij duidelijk: 'Ik kwam thuis te zitten door een combinatie van oorzaken', zo laat hij VI weten.

'De drukte van de afgelopen jaren, zeker sinds het accepteren van mijn dubbelfunctie, speelt zeker een rol. Maar je ziet ook dingen die je niet fijn vindt. Je leeft van moment tot moment, het is iedere keer weer aanpassen aan een andere visie. Aan mensen die ingeleid moet worden in de voetbalwereld. Ik wilde inderdaad wat opbouwen met mensen uit de regio. Dat was moeilijk, zeker gezien het faillissement dat boven ons hoofd hing, maar samen met de mensen van de G7 (groep ondernemers uit de regio, red.) kregen we toch langzaam grip op de situatie. Het ging steeds beter, de begroting werd sluitender.

Ik had echt het gevoel dat we langzaam weer konden gaan bouwen. En dan komt Mauricio en word je weer van links naar rechts gegooid, als het ware. In korte tijd gebeurden er dingen die ik niet prettig vond, dat kan ik beamen. Toen heb ik gezegd: ''Zo kan ik niet functioneren.'' Elke eigenaar heeft zijn visie, en die moet hij ook doorvoeren. Maar ik ben geen type van: zit daar, teken dit, stuur die mail door. Nee, daarvoor werk ik te lang in de voetballerij. En bij Roda JC. Ik wil wel een bepaalde controle kunnen houden. Dat lukte niet. Ik had het gevoel dat ik als technisch directeur meer in de weg liep dan dat ik nog nuttig kon zijn. Misschien lag dat ook een stukje aan mezelf, dat ik in een drukke fase minder open stond voor een andere manier van werken.

Maar het is me nu wel duidelijk dat de situatie ondertussen niet is veranderd. En mijn gevoel daarover ook niet. Ik heb niet anderhalf jaar geknokt om de club weer omhoog te brengen, met een hoop mensen samen, om alles zomaar uit handen te geven. Ik heb nog altijd een overeenkomst met Roda JC, we moeten zien welke oplossing er komt. Maar ik heb mijn principes. Zo gaat het niet verder.' Hij memoreert een uitspraak van Martin van Geel, directeur van Roda in de tijd dat Van Veldhoven trainer was in Kerkrade. Martin zegt wel eens: ik verzuip liever in helder water, dan in troebel water. Zo is het ook voor mij.'

Volgens berichten in de Belgische media was Van Veldhoven onlangs, amper ziekgemeld bij Roda, al in gesprek met Lommel SK over een functie. De oud-speler en trainer van de Belgische club ontkende het toen, en dat doet hij nu opnieuw. 'Het is wel zo dat Lommel me belde, toen ik een week of twee thuis zat. Maar dat is niks nieuws. Ik heb negentien jaar bij de club gewerkt en nog altijd goede contacten daar. Jaarlijks krijg ik wel een telefoontje. Maar meer dan dat was het niet. Ik heb op dit moment absoluut geen concrete aanbiedingen liggen of wat dan ook. In deze periode, vlak voor het nieuwe seizoen, zullen vrijwel alle clubs sowieso voorzien zijn. Maar dat is voor mij nu ook niet aan de orde. Eerst moet er duidelijkheid komen over mijn situatie bij Roda JC.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Roda JC Kerkrade
Meer over Roda JC Kerkrade
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.