Van rampavond naar reddingsboei: Aké en Danjuma zien wonderbaarlijke escape

AFC Bournemouth heeft in de strijd tegen degradatie uit de Premier League zéér goede zaken gedaan. De laagvlieger leek tegen Leicester City voor rust op weg naar een regelrechte rampavond, maar in de tweede helft vocht de ploeg zich (zonder de gewisselde Nathan Aké en Arnaut Danjuma Groeneveld) helemaal terug.

AFC Bournemouth
4 - 1
Leicester City

In het weekend dat Norwich City met 0-4 verloor van West Ham United en daardoor officieel degradeerde naar het Championship, zag Bournemouth de concurrentie onderin goede resultaten boeken. Aston Villa pakte een strohalm door met 2-0 te winnen van Crystal Palace en ook het net bóven de streep verkerende Watford pakte drie punten. De opdracht voor het team van manager Eddie Howe was dan ook helder: winnen van hoogvlieger Leicester City om nog een beetje in het spoor van The Villans en de veilige plaatsen te blijven.

Howe koos in dat cruciale duel voor onder anderen Aké en Danjuma in de basis. In het geval van eerstgenoemde is dat niet zo gek - de centrumverdediger is een vaste waarde en droeg zondag de aanvoerdersband - maar voor de aanvaller was het pas zijn zesde basisplek van het seizoen. In de eerste helft leken zij een nieuwe domper (Bournemouth had tot zondag negen wedstrijden op rij niet gewonnen) echter niet te kunnen voorkomen.

De manier waarop de 0-1 viel was symbolisch voor het recente geploeter van The Cherries. Dan Gosling verspeelde de bal op het middenveld kinderlijk eenvoudig, een paar seconden later probeerde verdediger Lloyd Kelly een gevaarlijke voorzet met een hakje weg te werken, maar hij faalde jammerlijk. De bal bleef liggen voor Jamie Vardy, die zijn 23ste doelpunt van het seizoen binnengleed. Nog voor rust kreeg de dramatische avond verder gestalte, met een ongelukkige hoofdrol voor de twee Nederlanders.

Danjuma leverde de bal namelijk zomaar in bij Vardy, die op weg leek naar de 0-2. Aké kon een tweede doelpunt met een ultieme tackle nog voorkomen en herstelde zo de flater van Danjuma, maar raakte daarbij zelf geblesseerd. Met een van pijn vertrokken gezicht moest hij het veld verlaten, de tweede helft bekeek hij noodgedwongen vanaf de tribune. Daar zat Aké (die op krukken liep) overigens naast Danjuma, die na een zeer matige eerste helft al in de rust werd gewisseld.

Feestavond
Vanaf de tribune zag het duo in de tweede helft vervolgens hoe Bournemouth zich vrijwel uit het niets volledig terugknokte. De gelijkmaker viel na een uur vanaf de penaltystip, na een onhandige overtreding van Wilfred Ndidi. Het cadeautje werd dankbaar uitgepakt door Junior Stanislas, nota bene de vervanger van Danjuma. Een paar minuten later was de comeback compleet. Dominic Solanke (ex-Vitesse) ging ervandoor en schoot de 2-1 binnen. In de nasleep van die goal kreeg Leicester City-verdediger Caglar Söyüncü rood wegens natrappen.

En dat bleek de nekslag voor de bezoekers, die met een man minder geen vuist konden maken. Via het been van Jonny Evans schoot Stanislas wederom raak, het doelpunt ging de boeken in als een eigen goal, in de slotminuten maakte Solanke zijn tweede van de wedstrijd. Daarmee maakte hij de feestavond compleet voor Bournemouth, dat dus nog altijd leeft in de degradatiestrijd. Leicester moet daarentegen vrezen dat het de Champions League gaat mislopen.