Van Oostveen: 'De FIFA vindt loting voor Pot 2 nu eerlijker'

Bert van Oostveen heeft van de FIFA uitleg gekregen over de wijziging in de lotingsprocedure voor het WK. Dat laat de directeur betaald voetbal van de KNVB weten via Twitter.

Van Oostveen: 'De FIFA vindt loting voor Pot 2 nu eerlijker'

De FIFA besloot deze week dat er vóór de daadwerkelijke groepsloting eerst wordt geloot welk Europees land van Pot 4 naar Pot 2 verhuist. Dat terwijl er werd verwacht dat het Europese land dat het laagst op de Wereldranglijst staat, Frankrijk dus, automatisch in Pot 2 terecht zou komen.

Van Oostveen zette publiekelijk zijn vraagtekens bij die opmerkelijke procedurele wijziging en refereerde daarbij aan de loting voor het WK van 2006, toen Servië & Montenegro vanwege zijn lage klassering op de Wereldranglijst in Pot 2 terecht kwam. De wereldvoetbalbond legde aan Van Oostveen uit dat de klassering van Servië & Montenegro in 2006 niet te vergelijken valt met die van Frankrijk van nu. 'Het verschil in ranking tussen Europese landen is minder groot dan in 2006. Daarom vindt de FIFA een loting nu eerlijker', aldus de directeur van de KNVB.

Servië & Montenegro kwam door zijn plek in Pot 2 in een groep terecht met daarin Argentinië, Nederland en Ivoorkust, waarin het kansloos werd uitgeschakeld. Oranje en Argentinië gingen naar de achtste finales. De landen die bij de loting van vrijdagmiddag 17.00 uur van Pot 4 naar Pot 2 kunnen verkassen zijn Bosnië & Herzegovina, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Nederland, Portugal en Rusland.

Potindeling WK-loting
Pot 1: Brazilië, Argentinië, Colombia, Uruguay, België, Zwitserland, Spanje en Duitsland.
Pot 2: Ghana, Kameroen, Algerije, Ivoorkust, Nigeria, Chili, Ecuador en land uit Pot 4.
Pot 3: Australië, Iran, Japan, Zuid-Korea, Costa Rica, Honduras, Mexico en de Verenigde Staten.
Pot 4: Bosnië & Herzegovina, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Nederland, Portugal en Rusland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen