Platini ontkent brein te zijn achter Frans voordeeltje

UEFA-voorzitter Michel Platini ontkent dat het plan om de 'Europese' plek in Pot 2 voor de WK-loting via een aparte loting toe te kennen van hem afkomstig is. De bondsbaas werd ervan beschuldigd dat hij zijn vaderland Frankrijk bevoordeeld heeft.

Platini ontkent brein te zijn achter Frans voordeeltje

Normaliter zou het Europese land dat geen groepshoofd is en het laagste op de Wereldranglijst staat, in dit geval Frankrijk, de open plaats in Pot 2 innemen. Deze week werd echter besloten die positie via loting toe te kennen, waardoor de kans op een loodzware groep voor Franrijk flink is afgenomen.

'Het was niet mijn idee, maar van de FIFA als geheel', verdedigt Platini zich. 'Alle commissieleden waren het er over eens dat deze loting de juiste procedure is.' Door die beslissing zal voorafgaand aan de daadwerkelijke loting voor de groepsindeling van het WK vrijdag eerst bepaald worden welk Europees land van Pot 4 naar Pot 2 verhuist. Bosnië & Herzegovina, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Nederland, Portugal of Rusland wordt dat lot toebedeeld.

Door het onverwachte addertje onder het gras bij de WK-loting zou Nederland, indien het in Pot 2 geplaatst wordt, in een loodzware groep met bijvoorbeeld Brazilië, Mexico en Italië terecht kunnen komen. Het is niet mogelijk dat er bij de loting drie Europese, of twee Zuid-Amerikaanse landen in een groep terechtkomen.

Potindeling WK-loting
Pot 1: Brazilië, Argentinië, Colombia, Uruguay, België, Zwitserland, Spanje en Duitsland.
Pot 2: Ghana, Kameroen, Algerije, Ivoorkust, Nigeria, Chili, Ecuador en land uit Pot 4.
Pot 3: Australië, Iran, Japan, Zuid-Korea, Costa Rica, Honduras, Mexico en de Verenigde Staten.
Pot 4: Bosnië & Herzegovina, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Nederland, Portugal en Rusland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen