Van Marwijk naar huis na prachtgoal Carrillo

Het Australië van Bert van Marwijk is dinsdag uitgeschakeld op het WK. Een heerlijk doelpunt van André Carillo leidde de 0-2 zege voor Peru in.

Van Marwijk moest hopen op een (ruime) zege tegen Peru en een (ruime) overwinning van Frankrijk op Denemarken. De trainer wijzigde voor het beslissende groepsduel zijn elftal op een plek ten opzichte van de wedstrijden tegen Frankrijk (2-1 verlies) en Denemarken (1-1): Tomi Juric wasin de punt van de aanval de vervanger van de aan zijn schouder geblesseerde Andrew Nabbout.

Juric was gevaarlijk in de openingsfase, waarin Australië het initiatief nam. De spits kwam met de bal in het strafschopgebied na een goede aanval, maar zijn lage voorzet kwam niet terecht bij een ploeggenoot. Peru liet zich offensief lange tijd onbetuigd, maar sloeg in de achttiende minuut toe.

Aanvoerder Paolo Guerrero controleerde een lange bal en bediende André Carrillo, die prachtig raak volleerde in de lange hoek: 0-1. Het was het eerste doelpunt van Peru op het WK. Na de openingstreffer veranderde het spelbeeld nauwelijks. Australië bleef de aanval zoeken, maar overtuigde niet.

Toch kregen The Socceroos nog twee goede kansen voor rust. Tom Rogic speelde na een klein half uur drie man uit met een Messiaanse dribbel en dwong de Peruviaanse doelman Pedro Gallese tot een redding. In de 34ste minuut was Australië opnieuw dicht bij de gelijkmaker. Tom Kruse werd weggestoken, waarna Mathew Leckie de bal voor het intikken leek te hebben. Maar dat voorkwam verdediger Anderson Santamaría met een uitstekende ingreep.

Van Marwijk greep halverwege niet in en zag zijn missie al snel nog lastiger worden. Vijf minuten na de pauze belandde een aangeraakte pass van Christian Cueva bij Guerrero, die knap uit de draai raak schoot via Mark Milligan. De 0-2 was het signaal voor Van Marwijk om risico te nemen: Australisch icoon Tim Cahill (38) en talent Daniel Arzani kwamen in het veld.

Onder aanvoering van het tweetal begon Australië aan een vervroegd slotoffensief. Linksback Aziz Behich schoot de bal net naast uit een corner en Cahill zag zijn gevaarlijke volley geblokt worden. Twintig minuten voor tijd sneed Behich tot grote frustratie van Cahill de voorzet te scherp aan voor de vrijstaande routinier, waardoor er weer een kans op de aansluitingstreffer verkeken was.

Het laatste kwartier was Australië niet meer bij machte om Peru pijn te doen. Zo kwam er een roemloos einde aan het toernooi voor het elftal van Van Marwijk, dat met teleurstelling zal terugkijken op de goede optredens tegen Frankrijk en Denemarken. Die twee landen speelden dinsdag doelpuntloos gelijk en gaan naar de achtste finales van het WK. Peru eindigt als derde in Groep C, Australië sluit de rijen.

Door de uitschakeling van Australië meldt assistent-trainer Mark van Bommel zich donderdag al bij PSV, waar hij begint aan zijn klus als hoofdtrainer.