Van Marwijk haalt voor Arab Cup speciale herinneringen op aan WK 2010

Reacties

Bert van Marwijk maakt zich met de Verenigde Arabische Emiraten op voor de Arab Cup in Qatar en haalt in aanloop naar het toernooi voor landen uit de Arabische wereld herinneringen op aan het WK in 2010, zijn 'mooiste voetbalervaring'.

Van Marwijk haalt voor Arab Cup speciale herinneringen op aan WK 2010
© Pro Shots

De Arab Cup 2021 start dinsdag in Qatar en geldt voor het gastland ook als een grote test voor het WK van volgend jaar. De Verenigde Arabische Emiraten, van wie Van Marwijk sinds december vorig jaar de bondscoach is, speelt in de groepsfase tegen Tunesië, Mauritanië en Syrië.

Op verzoek van FIFA.com graaft Van Marwijk in zijn geheugen voor zijn mooiste ervaring als bondscoach op een eindtoernooi. De wedstrijd van Nederland op het WK in 2010 tegen Brazilië komt dan ter sprake. 'Dat is een wedstrijd die ik nooit zal vergeten, want vanaf de eerste seconde leken de Brazilianen twee keer groter en twee keer sneller dan wij. Ik herinner me dat ik tegen mijn assistent Frank de Boer zei: 'Ik zal blij zijn als we in de rust met 1-0 verliezen', aldus Van Marwijk.

De voormalig trainer van onder andere Fortuna Sittard, Feyenoord en Borussia Dortmund zag dat Oranje zich in het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth na rust dankzij twee goals van Wesley Sneijder naar de halve finales knokte. 'Als coach leg ik mijn spelers de nadruk op 'zichzelf zijn'. Maar dat is makkelijk gezegd en niet makkelijk om te doen, zeker niet op grote toernooien. We zagen in die eerste helft hoe zwaar het kan zijn', aldus Van Marwijk.

Arab Cup
De huidige bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten was acht jaar later ook met Australië actief op een WK, maar in Rusland strandde Van Marwijk met The Socceroos in de groepsfase na nederlagen tegen Frankrijk, en Peru en een gelijkspel tegen Denemarken.

Van Marwijk neemt alle ervaringen van eerdere eindtoernooien mee naar de Arab Cup en wil daar hoge ogen gooien met de Verenigde Arabische Emiraten. 'We zijn hier om het toernooi te winnen, maar dat zal niet makkelijk zijn. Er zijn heel veel sterke teams op dit toernooi. Het wordt een grote uitdaging voor ons, maar ook een geweldige ervaring. Ook op weg naar de laatste vier cruciale WK-kwalificatiewedstrijden.'

VI ging onlangs op bezoek bij Bert van Marwijk en Dick Advocaat (inmiddels geen bondscoach meer van Irak), die in Dubai tegenover elkaar stonden voor een 'Nederlandse' WK-kwalificatiewedstrijd tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Irak.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.