Van Ginkel: 'Ik ben geen vieze speler, hij ging op mijn kuit staan'

Marco van Ginkel zag dat zijn doorslaggevende doelpunt tegen FC Volendam het resultaat was van afspraken bij PSV, dat het bekerduel met moeite won (0-2). De middenvelder eiste in de verlenging alle aandacht op met een doeltreffende, acrobatische omhaal en zijn rol in het incident dat Dylan Mertens een rode kaart opleverde.

Na negentig minuten stond er nog 0-0 op het scorebord in het bekerduel, waardoor trainer Phillip Cocu ingreep en Van Ginkel in de ploeg bracht. PSV ging directer spelen in de verlenging. 'We zeiden tegen elkaar dat we meer de bal erin moesten gooien, omdat dat kansen gaf. Ze stonden heel compact en het was moeilijk om erdoorheen te komen', aldus de middenvelder na afloop tegen FOX Sports. 'Uiteindelijk kwam-ie op het hoofd van Luuk (de Jong, red.) en ik anticipeerde op de tweede bal. Het was een soort halve omhaal. Ik moet hem nog even terugkijken, maar hij zat er lekker in.'

Enkele minuten na de openingstreffer ging Mertens op het been van de doelpuntenmaker staan, die reageerde als door een wesp gestoken. 'Het was een reactie. Ik ben geen vieze speler ofzo. Hij ging uit het niets gewoon op mijn kuit staan, ik zag dat hij dat wilde. Dan is mijn reactie dat ik hem wegduw normaal.'

Sta-in-de-weg Verhulst
Het was aan Volendam-doelman Hobie Verhulst te danken dat de thuisploeg een verlenging afdwong. Verhulst had onder meer een wonderlijke reflex op een kopbal van De Jong in huis. 'Het was een aardige redding moet ik zeggen', aldus de PSV-spits. 'Ik denk dat ik alles goed doe. Het was een goede voorzet van Lozano en ik kopte de bal diagonaal terug. Hij maakte een geweldige redding.'

'We hebben zoveel kansen gecreëerd vandaag, je moet het veel eerder afmaken', vindt De Jong. 'Dat deden we helaas niet. Vooral tegen een team dat de bus parkeert moet je zorgen dat je snel van kant wisselt, zodat je de ruimtes kan vinden en een voorzet kan geven. Nu was het toch vaak iets te druk om door het midden te komen. Maar we hebben wel gewoon onze kansen gecreëerd en uiteindelijk moet je nog steeds 4-0 voorstaan na negentig minuten.'

Hoewel PSV voldoende kansen kreeg, vond Cocu dat de thuisploeg zich kranig weerde. 'Volendam maakte het heel klein, gaf weinig ruimte weg en probeerde met diepe ballen gevaarlijk te worden. In de eerste helft waren we niet in staat om kansen te creëren. De ruimtes waren te klein.'

Volgens de trainer maakten zijn spelers te vaak de verkeerde keuzes in balbezit. 'We waren te veel op zoek naar snelle, korte combinaties. Ik miste de slimheid om te zien wanneer je moet toeslaan. Ik vind wel dat een aantal spelers hun niveau niet heeft gehaald. Als dat aan de instelling ligt, is dat geen goede zaak. Je kan weleens een mindere wedstrijd spelen, maar dat mag niet daar aan liggen.'