Van de Beek ziet EK in rook opgaan: deze Oranje-pechvogels gingen hem voor

Reacties

Op het laatste moment afvallen voor een eindtoernooi. Onder anderen Frank de Boer, Ryan Babel en Richard Witschge weten hoe Donny van de Beek zich moet voelen.

Van de Beek ziet EK in rook opgaan: deze Oranje-pechvogels gingen hem voor
© Pro Shots

Minder dan een week voor de start van het EK ging er vandaag een streep door de naam Van de Beek. Een blessure staat een optreden van de middenvelder op het eindtoernooi in de weg. Een illusie armer is hij op weg terug naar huis. De Oranje-historie kent meer van zulke pechvogels.

Half mei 1978 had Hugo Hovenkamp nog de hoop mee te kunnen gaan naar Argentinië in de jacht op de wereldtitel. De linkspoot van AZ'67 zag een paar weken later zijn droom uitdraaien op een nachtmerrie. Onderzoek wees uit dat de knieproblemen te ernstig waren. In plaats van een kapotte meniscus was er sprake van een gescheurde knieband en dus was de conclusie duidelijk: geen WK.

Sonny Silooy verheugde zich in 1988 op het EK. Als vaste back van Oranje richtte hij zich met vertrouwen op het toernooi in Duitsland, tot die verdoemde 1 april. De gewezen Ajacied brak in het shirt van Matra Racing de Paris in het bekerduel met US Creteil een jukbeen op vier plaatsen. Weg EK.

In 1998 was het Ferdy Vierklau die op de valreep zijn WK-droom moest opgeven. De verdediger liep in het laatste competitieduel met zijn toenmalige club Tenerife een hamstringblessure op. Het herstel verliep te langzaam en daarom moest hij zijn plaats afstaan aan André Ooijer.

In mei 1992 schrapte bondscoach Rinus Michels de naam Richard Witschge uit zijn EK-selectie. Alle spelers dienden topfit te zijn en de toenmalige Barcelona-middenvelder voldeed niet aan die voorwaarde vanwege een spierscheuring in zijn linkerbovenbeen, zo stelde de coach vast. Witschge kan na een uur bij Oranje alweer zijn koffers pakken om plaats te maken voor zijn vervanger en broer Rob Witschge.

Begin juni 1996 was het Frank de Boer die kort voor het eindtoernooi de vervelende conclusie moet trekken dat het EK aan hem voorbij gaat. Na een botsing met Youri Mulder op de Oranje-training had hij weer last van een enkelblessure. Onderzoek wees uit dat de schade te groot was om in Engeland gooi te doen naar de Europese titel. Jaap Stam vervulde de vacature in de selectie van Guus Hiddink.

Bondscoach Dick Advocaat en Mark van Bommel hakten in juni 2004 samen de knoop door. De middenvelder trainde in Zeist in de hoop tijd hersteld te zijn van een achillespeesblessure. Hij verloor de race tegen de klok. In plaats van Van Bommel stapte Paul Bosvelt op het vliegtuig naar Portugal.

Eind mei 2008 stortte de wereld van Ryan Babel in. Tijdens de Oranje-training in Hoenderloo scheurde de aanvaller zijn enkelbanden en zag hij daarmee een optreden op het EK in Oostenrijk en Zwitserland in rook opgaan. Een duel op dat podium zal er nooit komen. In 2012 viel hij buiten de selectie, net als nu voor het komende EK.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.