Van Bronckhorst met 'triple' in voetsporen Van Gaal en Hiddink

Reacties

Door met Feyenoord de Johan Cruijff Schaal te winnen heeft Giovanni van Bronckhorst zich in een select rijtje trainers geschaard die de Nederlandse triple op hun erelijst hebben staan.

Van Bronckhorst met 'triple' in voetsporen Van Gaal en Hiddink

Van Bronckhorst leidde Feyenoord in zijn eerste volledige seizoen als hoofdcoach naar de KNVB-beker, de eerste hoofdprijs sinds 2008. Afgelopen seizoen veroverden de Rotterdammers onder leiding van de oud-speler de eerste landstitel sinds 1999 en enkele maanden later is daar dus de derde hoofdprijs bijgekomen sinds Gio het roer overnam in De Kuip van zijn voorganger Fred Rutten.

Louis van Gaal was de eerste coach met de drie prijzen achter zijn naam. Nadat Ajax in 1993 de beker en (toen nog) de PTT-Telecom Cup had gewonnen, werden de Amsterdammers in 1994 voor het eerst in vier jaar weer kampioen. Dick Advocaat volgde in 1997 het voorbeeld van Van Gaal door PSV een jaar na het winnen van de KNVB-beker en de (eerste editie van de) Cruijff Schaal ook naar de titel te leiden.

PSV-spelers Jaap Stam, Arthur Numan en Wim Jonk houden in 1996 de allereerste editie van de Johan Cruijff Schaal vast na een 3-0 overwinning op landskampioen Ajax in de toen fonkelnieuwe Arena.
PSV-spelers Jaap Stam, Arthur Numan en Wim Jonk houden in 1996 de allereerste editie van de Johan Cruijff Schaal vast na een 3-0 overwinning op landskampioen Ajax in de toen fonkelnieuwe Arena.

Begin deze eeuw kwamen daar Ronald Koeman en Guus Hiddink bij. Koeman is de enige trainer met een echte triple door Ajax in het seizoen 2001/02 eerst naar de dubbel te leiden en bij de start van het nieuwe seizoen ook de Cruijff Schaal te veroveren door het PSV van Hiddink (tweede in de Eredivisie) te verslaan. Een jaar later won Hiddink, toen al goed voor vier titels en drie bekers, dan eindelijk zijn eerste Super Cup.

De afgelopen twee jaren ging de Johan Cruijff Schaal ook naar PSV, dat als landskampioen onder leiding van Phillip Cocu te sterk was voor bekerwinnaars FC Groningen (0-3) en Feyenoord (0-1). De trainer van de Eindhovenaren won in 2011/12 als interim-coach al de KNVB-beker. Cocu is samen met Frank de Boer en Danny Blind ook de enige die de prijs als speler en trainer won.

'Feyenoord is minder ver dan vorig jaar voor competitiestart'
TrainerKampioenKNVB-bekerJC Schaal
Louis van Gaal413
Dick Advocaat113
Ronald Koeman312
Guus Hiddink641
Phillip Cocu212
Gio v. Bronckhorst111
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.