Van Bommel in de penarie: ook Wolfsburg vindt geen gaatje in Flekken-muur

Mark van Bommel is het met VfL Wolfsburg helemaal kwijt. Zaterdag werd tegen het SC Freiburg van doelman Mark Flekken al voor het achtste officiële duel op rij niet gewonnen. Door de zege van de gasten worden de cijfers van Flekken alleen maar mooier.

VfL Wolfsburg
0 - 2
SC Freiburg
SC Freiburg

In aanloop naar het duel in de Volkswagen Arena ging het vooral over de slechte serie van Wolfsburg. Van Bommel was nog zo goed aan het seizoen begonnen, maar verloor in de Bundesliga de laatste drie optredens. In de Champions League ging het ook al niet beter. Midweeks werd met 3-1 verloren van Red Bull Salzburg, waardoor de Duitsers de laatste plaats in Groep G bezetten.

Zonder de nog altijd afwezige Wout Weghorst, hij testte onlangs positief op corona, ging Wolfsburg op zoek naar herstel. In de beginfase was er ook een overwicht, maar kon dat niet omgezet worden in een voorsprong.

Aan de andere kant werd wel gescoord. Philipp Lienhart dook na een vrije trap op voor de neus van doelman Koen Casteels en scoorde in twee instanties. Even leek de VAR vanwege buitenspel als redder in nood te fungeren voor Van Bommel, maar uiteindelijk werd geoordeeld dat er sprake was van een geldige treffer. Kort na de openingsgoal hielp de VAR de thuisploeg wel uit de brand. In een overtreding van Casteels op Lukas Kübler werd geen strafschop gezien.

Wolfsburg probeerde het veelvuldig, maar kreeg de bal niet achter Mark Flekken

Door de goal van de centrale verdediger ging Freiburg weer in de achteruit. Daarbij had Flekken niet over geluk te klagen toen Lukas Nmecha zijn knal op de lat uiteen zag spatten. In de slotfase van het eerste bedrijf moest Flekken nog aan de bak bij een kans voor Josuha Guilavogui, maar de opnieuw door bondscoach Louis van Gaal in de voorselectie opgenomen doelman hield zijn doel schoon.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Wolfsburg ging op zoek naar de gelijkmaker. Nmecha scoorde wel, maar die treffer werd afgekeurd omdat hij de bal met de hand meegenomen had. Vervolgens deelde Lucas Höler de nekslag uit door de bal na een fraaie combinatie in de verre hoek te schuiven: 0-2. Wolfsburg probeerde het daarna nog wel, maar Freiburg bezweek niet. Daardoor is de ploeg van coach Christian Streich na Bayern München en Borussia Dortmund de nummer drie van Duitsland en bovendien dit seizoen nog ongeslagen.

Flekken staat symbool voor die knappe prestatie. Freiburg is met zes tegentreffers de minst gepasseerde ploeg in Duitsland. Flekken miste geen minuut en maakte zaterdag dus Van Bommel & co het leven zuur. De Wolfsburg-trainer, die Micky van de Ven negentig minuten op de bank hield, zal na afloop immers moeten uitleggen hoe hij zijn ploeg uit het dal krijgt.