Patrick van Aanholt heeft zaterdag een hoofdrol opgeëist bij Crystal Palace, dat voor eigen publiek afrekende met Newcastle United in de Premier League. Bij het duel tussen Burnley en AFC Bournemouth stond de VAR weer eens in de spotlights.

Crystal Palace
1 - 0
Newcastle United

Vrijdag werd bekend dat de 72-jarige Roy Hodgson op het punt staat zijn aflopende contract met Crystal Palace te verlengen. Het bestuur van de Londenaren kijkt daarmee door de recente resultaten heen, want de afgelopen maanden presteren The Eagles matig. Tegen Newcastle United zetten Hodgson en consorten de weg omhoog weer in en Van Aanholt had een groot aandeel in de zege. Met een geplaatste vrije trap verschalkte de tienvoudige Oranje-international doelman Martin Dubravka in de 44ste minuut.

Voor Van Aanholt was het al zijn dertiende Premier League-goal namens Crystal Palace, een clubrecord als alleen wordt gekeken naar verdedigers die de Londenaren hebben gediend. In de tweede helft dwong Newcastle United maar weinig af, los van een pegel van Fabian Schär. Vlak voor tijd viel Jairo Riedewald nog in bij Crystal Palace en incasseerde Valentino Lazaro een rode kaart namens Newcastle United.

Burnley
Burnley
3 - 0
AFC Bournemouth

In de open wedstrijd waren er voor rust veel mogelijkheden, maar geen goals te noteren. Wel was er weer VAR-ophef, een soort traditie in de Premier League. Josh King dacht AFC Bournemouth op voorsprong te zetten, maar door zijn treffer ging een streep omdat de bal voorafgaand aan de goal werd geraakt door de schouder van Philip Billing.

Vlak na de onderbreking brak Burnley dankzij Matej Vydra de ban. De Tsjech schoot overtuigend raak nadat hij eerst zijn tegenstander in de luren had gelegd. Daarna pakte de VAR de regie weer over. Via Harry Wilson dacht Bournemouth de 1-1 te maken, maar zijn treffer ging niet door omdat vlak daarvoor Adam Smith hands had gemaakt in zijn eigen strafschopgebied. Daardoor werd het niet 1-1, maar 2-0: Jay Rodriguez verzilverde namelijk de penalty. Het laatste woord was aan Dwight McNeil: 3-0.

Door de zege mag Burnley dromen van Europees voetbal, terwijl de degradatiezorgen van Bournemouth toenemen. Bij laatstgenoemde club ontbrak Nathan Aké. Volgens Engelse media liep de Nederlander deze week tijdens een training een hersenschudding op. De verwachting is dat Aké volgende week weer inzetbaar is.

Sheffield United
1 - 1
Brighton & Hove Albion

De Champions League-hymne aan Bramall Lane? Het lijkt materiaal uit Football Manager 2020, maar het kan zomaar realiteit worden door de Europese uitsluiting van Manchester City. Het zeer constante Sheffield United ontving zaterdag het grillig presterende Brighton & Hove Albion, waar Davy Pröpper een basisplaats had. Met een heerlijke pegel zette Enda Stevens de thuisploeg na 26 minuten op voorsprong. De wingback vond het dak van het doel met zijn diagonale schot. Brighton herstelde razendsnel de balans omdat de Sheffield-defensie niet bepaald op Champions League-niveau opereerde bij het verdedigen van een vrije trap. Uiteindelijk trof Neal Maupay doel met het hoofd.

Brighton maakte niet bepaald een flitsende indruk en had na rust bij enkele momenten het fortuin dat het de thuisploeg ontbrak aan scherpte in de afronding. En ook bij deze wedstrijd was de arbitrage weer een voornaam gespreksonderwerp. Brighton claimde een strafschop voor vermeend hands van Ben Osborn. De bal ging echter níet op de penaltystip.

Southampton
Southampton
2 - 0
Aston Villa
Aston Villa

Bij Aston Villa had Anwar El Ghazi een basisplaats, maar de aanvaller werd al na een klein half uur gewisseld nadat hij een tik in zijn gezicht had gekregen. Op dat moment keken de bezoekers al tegen een 1-0 achterstand aan. Shane Long scoorde al in de negende minuut met zijn edele delen, na een voorzet van Moussa Djenepo vanaf links.

Aston Villa stelde hier nauwelijks iets tegenover; zelfs Jack Grealish kon zijn elftal niet over het dode punt heen helpen. Na de onderbreking verzuimde Southampton verder weg te lopen, totdat Stuart Armstrong toesloeg. The Saints melden nu zich in de middenmoot met een voorsprong van tien punten op de degradatiezone. Voor een ploeg die in het najaar nog met 0-9 verloor van Leicester City en hevig flirtte met de beruchte streep een opmerkelijke wederopstanding. Aston Villa verkeert op plek zeventien nog steeds in groot degradatiegevaar.

Eerder op de dag rekende Chelsea af met Tottenham Hotspur, in een duel waarin de VAR zijn stempel drukte: