Valencia waarschuwt Ajax met knappe comeback in Derby del Turia

Valencia heeft zaterdagavond op indrukwekkende wijze afgerekend met Levante. Na twintig minuten keek de ploeg tegen een serieuze achterstand aan en raakte het doelman Jasper Cillessen kwijt, maar de drie punten kwamen er tóch nog.

Levante
Levante
2 - 4
Valencia
Valencia

Het eerste halfuur in het Ciutat de València verliep als in een droom voor Levante. Roger Martí, in zijn jonge jaren nota bene twee seizoenen actief in de jeugdopleiding van Valencia, sloeg na tien minuten toe. Tussen de benen van Ezequiel Garay en Dani Parejo in joeg hij de bal hard binnen in de korte hoek: Cillessen kwam te laat.

Een paar minuten later beging Dani Parejo een overtreding op Rubén Rochina en ging de bal op de stip. Roger Martí mocht aanleggen en verschalkte Cillessen voor zijn tweede treffer van de avond. Voor Cillessen was het zo'n beetje zijn laatste wapenfeit: de keeper liet zich vlot na de 2-0 geblesseerd wisselen en stond zijn plek onder de lat af aan Jaume Domènech.

Levante zat op rozen en voelde dat het hard op weg was naar de eerste zege in de Derby del Turia sinds maart 2016. Kort voor de onderbreking schoot de thuisclub zichzelf echter ongelukkig in de voet. Na een hoekschop vanaf links kreeg Roger Martí de bal ongelukkig op zijn bovenbeen en passeerde hij zijn keeper. Valencia vond daarmee op slag van rust aansluiting bij de streekgenoot.

In de tweede helft had de club vervolgens een kwartier nodig om de zaken geheel om te draaien. Na een dodelijke terugspeelbal op eigen helft pikte Kévin Gameiro de bal op en stiftte hij raak (2-2), om een paar minuten later ook nog eens de voorsprong aan te laten tekenen. Volledig vrijstaand ontving hij de bal van Ferran Torres en passeerde hij Levante-keeper Aitor Fernández.

De comeback was daarmee compleet. Levante kreeg de boel niet meer op de rit en kwam tot overmaat van ramp met een man minder te staan, toen debutant Eliseo Falcon zijn tweede gele kaart pakte en kon gaan douchen. Met een numerieke minderheid kwam er weinig meer van de grond voor Los Granotas. Een schot van Borja Mayoral in de handen van Domenech was het maximale. Valencia sloeg twee minuten voor tijd nog wél een keer toe: Rodrigo Moreno bediende Ferran Torres, die de eindstand bepaalde.

Valencia zal over enkele dagen gesterkt naar Amsterdam afreizen. Dankzij de zege maakt de ploeg een sprongetje op de ranglijst, van de negende naar de zevende plaats. Alle ogen zijn nu gericht op de ontmoeting van dinsdag. Bij winst op Ajax verzekeren de Spanjaarden zich van een plaats in de knock-outfase van de Champions League.